U velikom prostoru ugašene pivnice Zlatni medo u Savskoj ulici otvorio se restoran Makedonski merak. Koji, nažalost, nije odveć makedonski. Na opširnom meniju Makedonskog meraka, u poglavlju makedonski specijaliteti navedeno je samo pet jela, uključujući gravče na tavče u dvije varijante i turli tavu.
Skoro sva druga Merakova jela pripadaju općoj praksi mainstream ugostiteljstva: tu su pileći štapići u sezamu, pohani sir s tartar umakom, krem juha od gljiva, pršut i i kulen, jedno četiri verzije piletine s roštilja, buncek, teleća koljenica, pa čak i T bone steak.
E sada, kakve sve to ima veze s posebnostima makedonske kuhinje? Uglavnom nikakve. Sudeći po jelovniku Merak je makedonski samo imenom, što je velika šteta. Zagrebu bi dobro došao autentični makedonski restoran, budući da makedonska hrana može biti jako, jako privlačna, u što smo se dulje vrijeme uvjeravali u toj jako lijepoj zemlji.