Dogodilo se to u londonskom Mayfairu, u Michelinovom restoranu The Square u vlasništvu grupe MARC koja ima i izvrsni japanski restoran Umu te Mortons i The Greenhouse. Negdje iza podneva, usred ručka u petak, u puni restoran upali su ovršitelji. Ušli su u kuhinju francuskog chefa Clementa Leroya, u kojoj je bila i njegova trudna supruga, glavna slastičarka The Squarea Aya Tamura, i zaposlenicima dali deset minuta da se spakiraju i napuste restoran. Goste su zamolili da iziđu odmah.
Na vrata su stavili natpis “imovinu tvrtke zaplijenili su administratori Nick Edwards i Graham Bushby, koji su ovdje samo provoditelji odluke i nemaju osobnu odgovornost. Certificirani su kod britanskog udruženja praktičara nesolventnosti.” The Square je samo prva žrtva financijske propasti restoranske grupe Libanonca Marlona Abele. I Umu i The Greenhouse uskoro će se zatvoriti. Prema informacijama koje prenose britanski portali, uprava grupe znala je još prije nekoliko tjedana da će The Square biti zaplijenjen. Početkom siječnja sa zidova restorana nestale su sve umjetničke slike. Plaće za siječanj nisu isplaćene niti je zaposlenicima rečeno što se događa. Jedni izvor informacija trenutno su im ovršitelji.
Marlon Abela prvi je put bankrotirao prije dvadesetak godina u Francuskoj, gdje se bavio cateringom za jave ustanove. U nekoliko dana bez ikakvog objašnjenja ovršitelji su blokirali imovinu a radnici dobili otkaze bez objašnjenja. U New Yorku 2016. grupa MARC opet je završila u vijestima zbog ostavke koju je nakon šest godina u vlastitom lancu slastičarnica i kafea dao ugledni francuski slastičar François Payard. Payard je samo tako, na Twitteru objavio da napušta biznis u kojemu mu je partner bila Abelina grupa. Kasnije se otkrilo da je razlog bio jedan od dioničara grupe, kriminalac koji izbjegava pravosudni progon.
Na koncu, MARC grupu već su jednom pokušali ovršiti u Londonu, samo je Abela tada dao jamstva koja su se do kraja 2019. pokazala lažnima. Budući da je tvrtka u Londonu blokirana još početkom siječnja kada su odnesene i umjetnine iz restorana, Abela je mogao upozoriti zaposlene, isplatiti ih i zatvoriti restoran. Budući da se ništa od toga nije dogodilo, ovršitelji su to učinili po dužnosti.
“Može ih biti sram,” komentirao je ponašanje svojih šefova chef Clement Leroy, koji je prije Squarea deset godina radio kod Guya Savoya, “Zaista sam razočaran načinom na koji nas je firma iskoristila i nadam se da će nas industrija podržati. Također se nadam da Marlona Abelu više neće puštati u biznis svojih restorana.” U priopćenju nakon zatvaranja The Squarea, MARC grupa je objavila: “Ugostiteljski sektor je u izazovnom razdoblju u zadnjih nekoliko godina, najamnine i porezi dramatično rastu. Gospodin Abela iskreno brine za svoje tvrtke i zaposlenike, ali unatoč investiranju desetaka milijuna funti vlastitog novca u restorane, nije ih uspio spasiti od ovrha.” The Square je sa samo 24 godine otvorio veliki britanski chef Phil Howard, u partnerstvu s Nigelom Platts-Martinom, današnjim vlasnikom Ledburyja, Chez Bruce, La Trompette i The Glasshousea.
Howard je kasnije otvorio i The Ledbury, gdje je za chefa imenovao svog kuhara iz Squarea Bretta Grahama. Graham je Ledbury pretvorio u jedan od najboljih restorana na svijetu. Večera u Squareu na kojoj smo prije desetak godina bili dok je Howard tamo osobno kuhao i imao dvije Michelinove zvjezdice, bila je jedan od najradikalnijih primjera britanske suvremene visoke kuhinje. Howard je nažalost ispao iz biznisa zbog droge i danas vodi jedan manji londonski restoran. Baš kad se Phil Howard s liječenja vraćao u biznis, The Square je kupio Marlon Abela. Iako je riječ o cijenjenom profesionalcu, chef Leroy nikad nije uspio vratiti restoran na nivo iz Howardovih najslavnijih dana. The Square je do petka radio s jednom zvjezdicom, a onda neslavno završio svoju slavnu prošlost. Svi londonski restorani u Abelinom vlasništvu su dobri do izvrsni i godinama su bili među najtraženijim restoranima u gradu. S jedne strane, ova priča pokazuje koliko se London zaista mijenja otkad je odlučio biti off shore raj za nove milijardere. S druge strane otkriva kako loši vlasnici mogu upropastiti i najbolje restorane.