U ponedjeljak, drugi dan zaredom na koji u Sloveniji nije registriran nijedan novi slučaj zaraze korona virusom, otvorile su se terase restorana, kafića i barova. Prema pravilima koje ne propisao Nacionalni inštitut za javno zdravje, ugostiteljski lokali do daljnjeg će raditi samo na terasama, po posebnim sanitarnim pravilima koji važe i za zaposlene i za goste. Osoblje lokala odgovorno je za održavanje razmaka među stolovima od najmanje metra i pol.
Gosti koji dođu zajedno (pretpostavlja se iz istog domaćinstva), za istim stolom mogu sjediti bez razmaka, ali moraju moraju poštovati higijenu kašljanja, izbjegavati dodirivanje lica, usta,nosa i očiju. Svaki zaposlenik restorana nakon kontakta s gostom ili novcem mora prati i dezinficirati ruke, dok maske moraju mijenjati svaka dva do tri sata.
Na terasi mora biti više točki sa sredstvima za dezinfekciju, a onima koji za to imaju uvjete preporučuje se da odvoje ulaz i izlaz na terasu ili ljetni vrt i naprave fizičke pregrade među stolovima.
Gosti koji se kreću po terasi moraju paziti na održavanje razmaka od 1,5 metra. Na toalet svaki gost mora ići zasebno, s maskom, a na ulazu moraju poslušati upute osoblja o ostavljanju torbi i jaki u garderobi. Lokali više ne smiju koristiti sušila za ruke, svaki toalet osim sapuna mora imati i dezinficijens i jednokratni papir za brisanje ruku. Osoblje mora više puta dnevno prozračivati prostorije i dezinficirati toalete najmanje svakih sat vremena.
Na ulazu na terasu, svaki gost mora dezinficirati ruke i poštovati način naručivanja hrane i pića, upotrebe posuđa i jedaćeg pribora i plaćanja. Gosti će, primjerice, čisti pribor zajelo dobivati zapakiran. Preporučuje se plaćanje beskontaktnim karticama. Gosti bi u lokal trebali doći s maskom, dok sjede na terasi ne moraju je nositi, osim na putu za toalet i natrag ili ako se zbog nekog drugog razloga kreću po lokalu.
Samoposlužni lokali, posluživanje hrane za šankom, dijeljenje košarica kruha na stolovima, švedski stolovi, salatni barovi i slično, zabranjeni su do daljnjega.