Slovenski inspektori ove su godine obišli 951 gostionicu. Prem njihovim izvještajima, svaka četvrta ne zadovoljava sanitarne i druge standarde, izvještava portal 24Ur. Najviše prekršaja tiče se higijene, točnije prljavih pultova, pljesnivih hladnjaka, dotrajalih uređaja koje se više ne može očistiti, ostataka hrane ili zamašćenih napa.
Glavna inspektorica Uprave za sigurnost hrane Andreja Bizjak potvrdila da je izdano 239 rješenja protiv kršitelja, 28 gostionica privremeno je zatvoreno i moći će se otvoriti kad poprave stanje. Većina je to već učinila. Među najgorim slučajevima bio je jedna obrt koji priprema tople gablece, u čijoj su kuhinji pronašli “puno mišjeg izmeta” i nagrižena pakiranja tjestenine.
U više gostionica problem su bili otpadajuća žbuka, prljavi zidovi, ponegdje su nedostajali dijelovi zidova ili stropa, pljesniva skladišta, prljavi hladnjaci, paučina, nepropisno zbrinuto smeće i ostaci hrane, držanje hrane na podu i slično. Dosta je problema s instalacijama vode i sudoperima. U više lokala prostori za pripremu i skladištenje hrane nisu opremljeni da bi mogli spriječiti ulaz glodavaca i insekata, u jednoj gostionici hranu su hladili na prozoru oko kojeg su se skupljale muhe.
Osim higijene, problem je sljedivost namirnica i nepoštivanje roka trajanja, posebno u lokalima koji pripremaju kebab i roštilj, a pronađeno je i dosta nepravilnosti u nepotpunoj sljedivosti ribe, lignji i pršuta. Problemi koje je otkrio slovenski inspekcijski nadzor pokazali su, nažalost, očekivano stanje s kojim se susreću i hrvatski potrošači. A to su ogromne razlike u standardima i praksama između različitih lokala, zbog kojih lošiji dio ugostiteljstva ugrožava povjerenje gostiju u korektne restoranime, bistroe i fast foodove i, još gore, ugrožava sigurnost kupaca.