Cijela Hrvatska poludjela je za tunom. U Zadru i u Istri održavaju se festivali koji slave tunu, najzabavniji porečki street food lokal zove se po tuni, a u Zagrebu gotovo da ne postoji ozbiljniji restoran koji ne drži tunu u nekom formatu, kao tartar, steak ili carpaccio. Svemu ovom treba dodati desetine sushi barova.
[adsense_content_v2]
Logično je stoga da i supermarketi prate potražnju za tunom. Danas smo u Sparu u Banjavčićevoj prvi put vidjeli porcijaške filee tune (u ribarnicama raznih supermarketa već godinam režu blokove tunina filea). Radi se o pakovanjima od dva steaka teškim oko 400 grama. Prodaju se u hladnjaku s dimljenim lososom i svježim Cromarisovim bijelim ribama. Koštaju 49 kuna po paketu, što iznosi oko 120 kuna po kilogramu, što je vrlo dobra cijena za tunin file.
Ova žutoperajna tuna ne dolazi, nažalost, iz Jadrane nego iz Španjolske . Ima atraktivnu tamnocrvenu boju (nadamo se da nije umjetno obojeno, što nije rijedak postupak u industriji tune) vrlo čist miris i relativno intenzivan okus za nemasnu tunu.
Ovi se španjolski filei mogu jesti sirovi, dobro će doći manje ambicioznom sushiju, odlićno će funkcionirati u pokeu, no nama su se najviše svidjeli konfitirani u mladom maslinovu ulju. Steakovi tune odličan su dodatak ponudi ribe u supermarketima, a cijena od 120 kuna zapravo je povoljna, jer ne morate baš ništa baciti. Preporučujemo da uz ovaj tip tune pijete crni pinot ili syrah, ili neko pivo jačeg tijela poput IPA-e ili tamnog alea. Bolji bijeli macerati također bi morali dobro funkcionirati.