Ornellaia je jedno od najvažnijih toskanskih vina uopće. Premda je riječ o supertoskancu druge generacije, Ornellaia je danas sinonim za velika vina iz Bolgherija, obalnog dijela Toskane.
Ornellaiu je 1981. godine osnovao Lodovico Antinori, maštoviti i pomalo neposlovni brat Pierra Antinorija, poglavara jednog od dva najvažnija toskanska vinska klana. Ornellaiu su s vremenom preuzeli Mondaviji iz Kalifornije, koji su bankrotirali prije šesnaest godina kad ih je preuzela ne baš simpatična korporacija Constellation Brands.
Constellation se srećom vrlo brzo riješio Ornellaie prodavši je Frescobaldijima, drugom najvažnijem toskanskom vinskom klanu. Grofovi Frescobaldi i danas su vlasnici Ornellaie i Massetta, jednog od najboljih čistih merlota na svijetu. Fascinantno je da kvaliteta Ornellaie nije varirala neovisno od čestih vlasničkih promjena. Probali smo barem petnaestak berbi Ornellaie, i osim 2002. godine ni jedna nije razočarala, dok su mnoge bile fenomenalne .
Zagrebački Acrobat Dina Kušana preuzeo je uvoz Ornellaie i Massetta za Hrvatsku. U petak oko podneva kušali smo najnoviju Ornellaiu, berbu iz 2017. godine. Radi se o jednoj od kompliciranijih berbi u Toskani u ovom stoljeću. Godina 2017. bila je toliko ekstremno vruća da se merlot počeo brati već u kolovozu, dok je cabernet sauvignon pobran do kraja rujna; nije bilo berbe u listopadu.
Ornellaia iz 2017. (56 posto cabernet sauvignona, 25 posto merlota, plus cabernet franc i petit verdot) visoko je alkoholna, 15 posto, i ekstremno koncentrirana, gusta i moćna poput Lafitea i Latoura iz velikih godišta.
Ona je još potpuno zatvorena na okusu, i tek nešto otvorenija na nosu (crni ribizl, kupine, šljive, cigare, crna čokolada), ali njena kremasta tekstura udružena s gigantskom strukturom ultrazrelih tanina, čini ovo vino potencijalno senzacionalnim James Suckling ocijenio ga je s 97 bodova. Međutim, nema ga smisla piti još barem tri ili četiri godine.
Za razliku od aristokratske i zatvorene Ornellaie, dva manja vina iz iste vinarije mogu se piti odmah, jako su dobra i bitno jeftinija. Volte iz 2018. sočan je svakodnevni merlot, koji ide odlično uz roštilj i pečenu janjetinu .
Ornellaia Serre Nuove iz 2018. godine izvrsno je, jako sočno, višeslojno vino prepuno zrelog tamnog voća i dima, koje bi se moralo naći na vinskoj karti svakog restorana sklonog dobrim steakovima. Za nekoliko dana u Zagreb stiže i veliki Massetto.