Repovi škampa na pizzi Veli žal bili su savršeno slatki, nimalo prepečeni i malo veći od repova kakvi se rutinski koriste za rižoto i pastu u brojnim našim restoranima na moru. Tanko rezane, skoro prozirne fete plavoperajne tune zadržale su žestoki okus masne plave ribe, koji se izvrsno složio sa škampima i mozzarellom.
Pizzom Istrianom dominiralo je pak tamnocrveno sirovo meso AZRRI-jeva boškarina. Nigdje na moru nismo probali pizzu s tako kvalitetnim sastojcima koje dva pizzaiola tretiraju s velikim poštovanjem.
Veli žal stari je lošinjski restoran opće prakse, smješten iznad lijepe plaže pune obitelji s djecom. Veli žal, koji poslužuje baš sve od roštilja, tjestenine i salata, preko lijepih velikih bijelih riba do pizze koja se peče u krušnim pećima na terasi restorana.
Pizze su novi dodatak repertoaru Velog žala. Peći su se prvi out upalile prije dva mjeseca, a danas u vrijeme ručka između jedan i dva, posluženo je, koliko smo brojali, više od dvadeset pizza.
Samo tijesto hrskavo je na rubovima, s dobrim leopardovim uzorkom, finim mirisom svježe pečenog kruha i ponešto žilavom teksturom. No, ni jedna naša pizzeria nije u prva dva mjeseca uspjela pogoditi baš optimalno tijesto. Pizze na Velom žalu koštaju između 70 i 95 kuna, što je vrlo dobra vrijednost za novac s obzirom na vrhunske sastojke.