U Zadru danas počinje peto izdanje Tuna, Sushi & Wine Festivala, jednog od najboljih hrvatskih street food festivala i jedinog posvećenog sushiju. U devet dana koliko traje festival, u Zadru će se održati niz masterclassova, demonstracija, izložbi hrane i vina i jedna gala večera.
Osim što afirmira tunu kao jedan od najvažnijih hrvatskih izvoznih gastronomskih proizvoda, festival je zanimljiv i zbog komunikacije dalmatinske i japanske kulture hrane preko ribe i ribarstva kao njihovih temelja, i kao potvrda sve jače poslovne komunikacije Dalmacije i Japana kroz biznis s uzgojem vrhunske tune koji se razvija u okolici Zadra. Kali Tuna, firma u japanskom vlasništvu i jedan od najboljih proizvođača uzgojene tune u Hrvatskoj, snabdijeva vodeće hrvatske restorane poput Noela i Matsunokija, ali i restorane slavnog japanskog chefa Nobu Matsuhise.
Zadarski restorani od danas će menije s jelima od tune i ribe prodavati po promotivnim cijenama, na Trgu Petra Zoranića otvorit će se Gastro pijaca na kojoj će izlagati lokalni uljari, OPG-ovi, solana Pag i Paška sirana, dok će na centralnom događaju, gala večeri u zadarskom Arsenalu, sudjelovati će dvadesetak hrvatskih restorana i bistroa, uključujući izvrsnu kornatsku Konobu Opat i Feštu sa Žuta, Bota Šare i Proto. Jedna od glavnih atrakcija festivala je ceremonijalno rezanje trofejnih tuna iz zadarskih uzgajališta, koje tradicionalno dolaze pokazati japanski majstori uz pomoć sushi chefova japanskih restorana u Hrvatskoj.