Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ulazne cijene restoranskih sastojaka opasno divljaju: jednom su restoranskom lancu maline poskupile s 45 na 80 kuna

dizajn-restorani-g


“Po cijele dane pregovaram s dobavljačima. Skoro svi pokušavaju dizati cijene. I to prilično drastično.” požalio nam se danas menadžer u jednom većem restoranskom lancu, koji, dakle ima bolji položaj na tržištu budući da kupuje na veliko.”Svježe maline, koje trošimo u golemim količinama, jer ne želimo koristiti smrznute, ovih su nam dana poskupile s 45 na 80 kuna za kilogram.” kaže naš sugovornik. Idući tjedan mogao bi se dogoditi veći rast cijena svinjetine. Svinjetina je prekjučer na burzama poskupila sa 1,25 na 1,75 eura za kilogram žive vage. Održi li se tako visoka cijena, normalno je da će bitno porasti cijene u veleprodaji, a vjerojatno i u maloprodaji , ne računajući diskontere, koji imaju posebne sustave nabave mesa. Svinjetina i piletina dosad su svojim uporno niskim cijenama igrale ulogu svojevrsnih  amortizera inflacije. Cijene govedine počele su rasti u prosincu, pa sada jedan zagrebački burger bar, koji radi isključivo sa svježim mesom, govedinu plaća tridesetak posto više nego prije pola godine. Uzroci inflatornih pritisaka sasvim su razvidni: od rasta cijene energenata, preko prekida  globalnih opskrbnih  lanaca do panike koju je uzrokovao rat u Ukrajini. Međutim, ozbiljni  bi dobavljači morali razmišljati dugoroćno i smanjiti pritisak na restoransku industriju, jer ozbiljnim dobavljačima  ne može biti u interesu da restorani postanu financijski još nestabilniji.

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

Ulazne cijene restoranskih sastojaka opasno divljaju: jednom su restoranskom lancu maline poskupile s 45 na 80 kuna

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min