Sinoć je u sedamdesetoj godini umro Ilija Zdravko Jakobović, strastveni vinar i uspješan poslovni čovjek, koji je stvorio Vina Jakob. Gospodin Jakobović počeo se profesionalno baviti vinogradarstvom i vinarstvom prije dvadesetak godina. Brend Vina Jakob osnovan je 2006. godine, a buteljke iz berbe 2009. već su osvojile više međunarodnih priznanja. Cuvee Jakob iz 2009. godine danas je u apsolutno impresivnom stanju, baš kao i Syrah iz 2013. Vina Jakob afirmirala su se kao sjajan primjer golemih mogućnosti crnih sorti u središnjoj Slavoniji.
[adsense_content_v2]
Nestor hrvatskog vinogradarstva, profesor Nikola Mirošević, Jakobovićeve vinograde kraj Brodskog Stupnika ubraja među najbolje u Hrvatskoj. Jakobović je ondje uzgajao cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc i syrah. Cuvee Jakob sastoji se od dva caberneta i merlota, i zaista posjeduje iznimno dug potencijal dozrijevanja. Syrah, koji se nije buteljirao u svim berbama, spada među dva ili tri najbolja syraha napravljena u Hrvatskoj.
Ilija Zdravko Jakobović vina je proizvodio u svojoj kući iznad Zagreba, u suterenskim prostorijama pretvorenim u vinski podrum i punionicu. Utoliko je gospodin Jakobović autentični, i jedan od najznačajnijih hrvatskih garažista. Značajan doprinos u afrimaciji Vina Jakob, koja uživaju ozbiljan ugled kod zagrebačkih sommeliera, dala je Jakobovićeva enologinja Ivona Jeličić.
Gospodin Jakobović još je lani imao milijun inovativnih ideja: od promoviranja različitih linija manjih ali svejedno dobrih vina, preko etabliranja proizvodnje pjenušca do još rigoroznijeg pristupa velikim vinima, Cuveeu Jakob i Syrahu, koje je od samog osnutka vinarije smatrao vinima za dugotrajno odležavanje. Jakobovićev odlazak jedan je od najtežih udaraca za hrvatsku vinsku scenu posljednjih godina.