Schlossgut Diel iz njemačke regije Nahe, utemeljen je početkom devetnaestog stoljeća. Komunikativna i energična majka troje djece, Caroline Diel preuzela je upravljanje ovom uglednom obiteljskom kućom prošle godine, ali obavlja posao glavne Dielove enologinje još od 2006.
Prije toga stažirala je u više važnih svjetskih vinarija, uključujući sam Romanee-Conti.
Gospođa Diel, pripadnica sedmog naraštaja Dielovih koji komercijalno proizvodi vino, u utorak je u lošinjskom five star hotelu Bellevue održala prezentaciju svojih najvažnijih etiketa.
Predstavljanju Dielovih vina, koja u Hrvatsku uvozi Pago Croatia, prisustvovalo je među ostalima
tridesetak vodećih naših sommeliera, natjecatelja na državnom Prvenstvu sommeliera koje se upravo održava u Bellevueu.
Prvo smo probali pjenušac od rizlinga Goldloch Sekt Brut Nature iz 2008. godine, koji je 108 mjeseci ležao na kvascima i koji plemenito spaja oštrinu i voćnost rizlinga s kremoznošću i tercijarnim elementima zrelog pjenušavog vina.
Poslije nekoliko manjih vina, dobar je dojam ostavio riesling iz 2016. s oznakom ortwein (po francuskoj klasifikaciji reklo bi se village wine) s dosta mineralnosti i jesenjim voćnim mirisima dunja i krušaka, koji su se ispreplitali s cvijećem.
Rizling Goldloch Grosse Gewachs iz 2015. još je jako mlad, s diskretnim bouquetom i naglašenom
mineralnošću, dok je vino s istom tom etiketom iz 2012. naprosto briljiralo.
Goldloch GG Grosse Lage (grand cru) iz 2012. u bouquetu spaja ublažene, elegantne voćne arome sa začinima, petrolejem i suhim cvijećem. Uljasto je gladak, savršeno izbalansiran, jako dubok i sada vrijedi preko 95 bodova.
Zatim smo još probali luksuzni i kompleksni pinot noir Caroline, pa jedan zgodni, lakopitki rizling kabinet, te dva izvrsna predikatna vina.
Riesling s oznakom spätlese iz 2015. odlikuje se žovijalnom zrelom kiselošću, dok je auslese Pittermannchen iz 2004. naprosto genijalan: pun je meda, citrusa, egzotičnog cvijeća, nenapadne slatkoće i svježine koja svjedoci da stvarno veliki rizlinzi nemaju rok trajanja.
Caroline Diel ispraćena je srdačnim, glasnim pljeskom, a sommelieri su se razišli po sobama, da bi se pripremili za veliko finale državnog prvenstva, zakazano za pet popodne.