Ni u jednom danu u godini ne pojede se toliko janjetine kao za Uskrs. Janjetina je univerzalan element uskršnjih rituala u Europi, pa su i portali i novine i televizija ovih dana prepuni recepata i uputa za pripremu janjetine: svidio nam se starinski recept Mary Berry, koja je nadjeveni uskršnji janjeći but ispekla skupa s nadbiskupom od Yorka.
Uz janjetinu se, naravno, pije crno vino. Crno vino uz janjetinu jednako je obavezno kao što je zabranjeno uz kamenice. Evo našeg izbora crnih vina koja se dobro slažu s pečenom janjetinom. Riječ je o šire dostupnim vinima, čija cijena ne prelazi sto kuna osim u jednom ili dva slučaja, ali doslovno za par kuna.
Naravno, raspolažete li većim ili zaista velikim budžetom, otvorite uz janjetinu neki ozbiljan bordeaux ili burgundski pinot noir. Oba stila, koliko god različita, izvrsno funkcioniraju.
Lagunin cuvee merlota, syraha i cabernet sauvignona vjerojatno je najbolja trajna vrijednost za novac među svim hrvatskim crnim vinima. Castello iz 2016. lani je dobio zlatnu Decanterovu medalju. Castello iz 2012. osvojio je zlatnu medalju i Regionalni trofej. Novije berbe ovog perfektno zaokruženog, elegantnog, podigranog ali snažnog vina dobile su dodatnu dimenziju dodavanjem male količine prosušenih bobica. 75 do 80 kuna u supermarketima i vinotekama
Milošev Plavac zadnjih je godina značajno napredovao. Od rustikalnog i jednostavnog pretvorio se u elegantno vino puno čistih, primarnih voćnih aroma i okusa, s lijepom, zrelom taninskom strukturom i puno svježine. 80 do 90 kuna u vinotekama
Vlado Krauthaker u Kutjevu je uspio proizvesti vino koje strukturom doista asocira na barolo. Krauthakerov Nebbiolo jedno je od najoriginalnijih hrvatskih crnih vina uopće. Još je premlad, ali svejedno ćemo otvoriti buteljku za Uskrs. Oko 100-105 kuna u vinotekama
Ovo izvrsno, lakopitko, šarmatno vino predstavlja nevjerojatnu vrijednost za novac. Berba 2016. osvojila je Decanterovo zlato, a nama se još više sviđa 2018, zbog poletne svježine koja ne narušava integritet sorte, čvrstu strukturu i lijepe, voćno opore okuse s malo crne čokolade na aftetasteu. Oko 60 kuna u vinotekama
Ovo izvrsno vino nedavno je dobilo zlatnu medalju na njemačkom natjecanju Mundus Vini. Korlat Cabernet prepun je zrelih tanina, a janjetina voli tanine. Korlat Cabernet uz voćne arome sadrži i ponešto mirisa mente, a janjetina obožava mentu. Korlat Cabernet moćno je vino, a pečena janjetina traži snagu. Oko 90 kuna u supermarketima i vinotekama
Najvažniji slavonski vinar zadnjih godina sanja o tome kako da Kutjevo pretvori u terroir crnog pinota. Vino iz 2017. najuspjeliji je njegov pinot do danas, s gotovo baršunastom teksturom koja bi se trebala dobro složiti s janjećim kotletima. 85 do 90 u vinotekama
Ovaj teran prepun energije, lijepe, sjajne purpurno crne boje, visoke koncentracije, kontrolirane kiseline i dugog završetka, čini nam se idealnim uz janjetinu s ražnja ili uz bilo koju pečenu janjetinu s jako hrskavom kožom: specifičan, prebogat okus janjeće kože sjajno se slaže s intenzivnim vinima poput vrhunskih terana. Barbarossa je lani osvojio zlatnu medalju na Decanterovu Svjetskom prvenstvu. 105 kuna u vinotekama
Merlot je, naravno, mekše i komunikativnije vino od caberneta, plavca ili terana. Beljski Vrhunski merlot, pun snažnih aroma crvenog voća, zaokruženih s nešto čokoladnih i duhanskih elemenata, plemenito je gastronomsko vino koje još jednom pokazuje da je Baranja idealan terroir i za crno grožđe. Oko 80 kuna u supermarketima i vinotekama