Kad su usred Velike krize mnogi restorani zjapili prazni, Valentinovo je bar privremeno spašavalo njihove tekuće račune. Otkako se u prvoj polovici devedesetih počelo slaviti i u Hrvatskoj, Valentinovo ni jednom nije razočaralo domaću restoransku industriju. Tako je, uostalom, i posvuda na Zapadu; sjećamo se jednog Valentinova u Beču kad ama baš nigdje nismo uspjeli pronaći slobodnu stolicu, sve dok se oko pola jedanaest navečer nije oslobodio stol u Palchutti kraj Opere. S obzirom na golemu potražnju, većina restorana za Valentinovo priprema specijalne jelovnike, katkad po specijalnim cijenama. Doduše, ima i iznimaka. Carpaccio, primjerice, nudi redoviti meni, ali prima rezervacije za dva večernja termina. Time uz stalni jelovnik najavljuje afrodizijačku luksuznu hranu poput ježinaca, kamenica i tartufa.
Neki su, pak, restorani složili a la carte menije samo za Valentinovo. Izdovjili smo onaj iz hotela varaždin u Varaždinu, zbog njegove roroko stilistike. U Varaždinu, dakle, za Valenntinovo kuhaju Savitke od ljubavi na kremi od špinata, Ljubavne poljupce od krumpira i Smuđa u ljubavnoj serenadi. Većina je lokala ipak, davno odustala od takvog pristupa Valentinovu. Prikupili smo valentinovske jelovnike nekih od vodećih hrvatskih restorana, da bismo vidjeli koliko su se njihovi chefovi i vlasnici potrudili za najuspješniji poslovni dan u godini (najuspješniji u Zagrebu; restorani na moru žive u drukčijem ritmu).
DUBRAVKIN PUT
Dubravkin put, Zagreb
Priska Thuring i njen tim pripremili su meni White od pet slijedova, i Red od sedam slijedova.
White, 420 kuna
Chips and Dip
Gusja jetra, pastrnjak, cikla, kruška
Poriluk
Juha od poriluka, dimljena pastrva, kurkuma, kiselo vrhnje
Agnolotti
Teleća koljenica, parmezan, limun
Jelen
Knedle od kruha, panceta, slatki krumpir, crni trubači
Čokoladni desert za dvoje
Red, 560 kuna
Chips and Dip
Poriluk
Škampi
Mast crne slavonske svinje, celer
Agnolotti
Grdobina
Krumpir, čimulica, vongole
Jelen
Čokoladni desert za dvoje
AGAVA
Tkalčićeva, Zagreb
Chef Belizar Miloš također je prirpemio dva menija, riblji i mesni: oba odražavaju stalni rast Agavinih kulinarskih ambicija.
Mesni jelovnik, 320 kuna
Pašteta od pačjih jetara, infuzija od đumbira i šljiva, crumble od pecan oraha
Ravioli s janjećim raguom, krema od čičoka, crni tartufi
Steak od Togitxu govedine, glazirani kesteni, vrganji, stilton
Pannacotta od buče, tekući parmezan, kavijar od balsamica
Riblji jelovnik, 300 kuna
Tartar od lososa, kardamom, cikla, karamelizirani pistachio
Ravioli punjeni plavim krumpirom, gusta juha od manga, jadranski škampi
File divljeg brancina, kukuruz, šafran, crumble od choriza
Semifredo od kokosa, krema s okusom mojita, krokant od badema
NOEL
Dukljaninova, Zagreb
Noel je pripremio prilično originalan meni, koji najavljuje neke nove sastojke u kuhinji chefa Kočiša. Noelov meni za Valentinovo košta 395 kuna
Jakovska kapica
Pastrva, marakuja, cvjetača, shitake
Taglioni od nojeva jaja, golub, crni tartuf
Goveđi obrazi, mladi luk, romanesco
Ovisnost o čokoladi
ZINFANDEL’S
Esplanade, Mihanovićeva , Zagreb
Chef Ana Grgić sastavila je srčano elegantni jelovnik, u kojem se suprotstavljaju takozvano muško načelo agresije, kroz krvavu govedinu i takozvano žensko načelo nježnosti, kroz desert od lavande, meda i citrusa. Šteta je što u meniju, koji košta 565 kuna, ne piše o kojoj se pasmini američke govedine radi i koliko je dugo dozrijevala.
Kremasta burrata, prah od sušene rajčice, gel od bosiljka
Jastučići punjeni vrganjima, gusti consommé od tartufa, listići šampinjona
Confit od lignji, pjena od rakova, spužva od palente
Američki striploin steak, kora od pinjola, krema od celera, pržene shiitake gljive
Mousse od meda i citrusa, žele od lavande, mak
PLAVI PODRUM
Volosko
Daniela Kramarić u svom se meniju za Valentinovo oslonila na najbolje dostupne sastojke, dakle kvarnerske škampe, što i jest u tradiciji ovog sjajnog restorana. Meni u Plavom pdorumu košta 375 kuna
Kapesante, repići škampa i kozica , prnjavice sa spužvom od blitve pod morskom pjenom
Rižoto od škampa i kozica s dehidriranom ciklom i ikrom od pastrve u kori od drveta
Repovi kvarnerskih škampa, crna zemlja aromatizirana kaduljom, gnudi od paške ovčje skute,
ili
File plemenite ribe na kremi od muškatne tikve, s gusjom jetrom i hrskavim raviolima punjenima brancinom i vlascem
Dvobojna čokoladna kugla, sladoled od pistacija, domaće praline
PELEGRINI
Šibenik
Najbolji hrvatski restoran u izboru Kulta Plave Kamenice i hrvatskih restoranskih profesionalaca, pripremio je meni za 499 kuna.Naruči li se i vinski program, koji bi se trebao složiti s menijem (i koji je skoro izvrsno izabran), to će koštati dodatnih 289 kuna.
Jelovnik
Sipa i njok
Bečki tartar
Obraz šuta
Hobotnica jari grah
Lantežini i šljiva
Ruža i malina
Vina
De Souza Rose Champagne
Kozlović, JRE malvazija
Pattes Loup Chablis
Luciano Sandrone, Barbera d’Alba
Kamnik, Ten Barells Shiraz
Prošek od plavca
TAKENOKO
Hvarska 2, Dubrovnik
Zanimljivo je kako su na južnom Jadranu u ovo neturističko doba cijene dramatično niske. Dubrovačka turistička zajednica u povodu Valentinova je pokrenula manifestaciju Gastrodani, koja traje od 11. do 14.veljače, i u koju je uključeno petnaestak restorana. Niti jedan meni nije skuplji od četrdeset eura po osobi, dok se cijene mnogih kreću između 20 i 30 eura. Dubrovački Takenoko, prema podacima s weba Gastro dana, pripremio je dva menija za samo 150 kuna.
Meni 1
Shimejake Oroshi (marinirani losos s daikonom)
Miso juha
Wok od grdobine
Mousse od đumbira i čokolade
Meni 2
Jakovske kapice u beure blancu s wasabijem
Yakitori s robate
Crème brulle
Naposljetku, važno je uočiti i kako se cijene hotelskih aranažmana spuštaju od sjevera prema jugu. Dok sjajni istarski San Rocco, koji uspješno radi cijelu godinu, prodaje aranžmane s uključenom a la carte večerom za 199 eura, u Splitu cijene sličnih aranžmana u hotelima s pet zvjezdica padaju već na stotinjak eura. Slično je i u Dubrovniku, što zapravo znači da je vikend uoči Valentinova financijski izvrsna prigoda za put u Split ili Dubrovnik, i za boravak u tamošnjim luksuznm hotelima po najnižim cijenama u godini. Rekorderi u niskim cijenama ipak, su, naravno, Slavonci. U osječkim hotelima s četiri zvjedice, noćenje i večera prodaju se za pedesetak eura.