Kad smo popili prvi gutljaj Hazel Cake Portera imali smo dojam da pijemo poboljšanu verziju Bajadera, propuštenu kroz filter hmelja pomiješanog s čistim kakaom.
Radi se o vjerojatno najuspješnijoj verziji pastry beera dosad proizvedenoj u Hrvatskoj. Načelno, ne volimo pastry beer. Taj žanr smatramo jednim od besmislenijih i kičastijih u cijelom gigantskom krugu okusa i aroma moderne globalne pivske scene.
Međutim, Hazel Cake Porter napravljen za šesti rođendan Varionice, svojim
intenzivnim mirisom, primarnim okusom bajadera i aftertasteom po hmelju i vrlo tamnoj čokoladi, uistinu je ozbiljno pivo vrijedno poštovanja.
Probali smo ga uz Lindtov Excellence od 78 posto i uz Kroštulin pannetone s pistacijama. Prije piva još smo zagrizli izvrsnu Taman gianduju. Pivo se najbolje složilo s panettoneom jer ga je ultrabogati kolač učinio svježijim i još “tamnijim” u okusu . Obje su čokolade također vrlo dobro funkcionirale: Taman na razini slaganja sličnih okusa, a Lindt na razini blagog kontrasta.
Varioničin Hazel Cake Porter izvrsno je, ekstremno bogato pivo koje se ne može piti u većim količinama, ali koje bi svaki poštovatelj crafta trebao probati.