Agencija za ruralni razvoj Istre (AZRRI) zaslužna za oživljavanje uzgoja boškarina, u četvrtak je na pulskoj tržnici otvorila Gastro punkt. Gastro punkt je prostor za kulinarsku edukaciju, posvećen isključivo lokalnoj hrani i lokalnim kulinarskim tradicijama.
To znači da će se moderno uređena otvorena kuhinja na prvom katu pulske tržnice koristiti kao učionica za polaznike ugostiteljskih škola, pučkih učilišta i privatnih kuharskih tečajeva.I sam AZRRI, agencija koja u jednom polugodištu priređuje petnaestak vrhunskih masterclassa za profesionalce, s predavačima poput Emanuele Scarella i Davida Skoke, povremeno će koristiti Gastropunkt za svoje majstorske radionice.
Polaznici tečajeva na pulskoj tržnici morat će sve sastojke za svoja jela kupovati na samoj tržnici, čime se promiče kultura lokalne i svježe hrane. Edukacija profesionalaca i širenje kulture lokalne i svježe hrane glavna je AZRRI-jeva misija, pa je stoga sasvim logično, što su svoju prvu pokaznu gastronomsku učionicu otvorili u samom trbuhu grada.
Gastro punkt otvoren je u sklopu transgraničnog EU programa KeyQ, čiji je cilj valorizacija i afirmacija tipičnih poljoprivrednih proizvoda jadranskog područja. AZRRI-jev Gastro punkt, zamišljen da bude referentna točka za profesionalce, turiste i građane zainteresirane za istarsku kulturu hrane, važan je zato što je riječ o precizno artikuliranom projektu koji popularizira znanja o istarskoj gastronomiji.