Francuska ovako malo vina nije proizvodila od Drugoga svjetskog rata. Prema novim podacima francuskog Ministarstva vanjskih poslova volumen proizvodnje ove će godine pasti za 24 do 30 posto, što iznosi iznosi između 32,6 i 35,6 milijuna hektolitara.
Glavni razlog su katastrofalni travanjski mrazevi koji su desetkovali vinograde u većini francuskih vinskih regija. Najgore je bilo u Burgundiji, dolini Rhone i središnjoj Francuskoj. Posebno su stradale ranije sorte poput chardonnaya. Drugi problem su posljedice klimatskih promjena, ponajprije bolesti poput plamenjače i pepelnice koje su pogodile Champagnu, Alsace, Beaujolais, dolinu Loire, Charentes i jugozapad zemlje.
Na sve to, neka je područja zadnjih tjedana zadesila produljena suša koja bi dodatno mogla smanjiti proizvodnju. Dodatni problemi očekuju se zbog pandemije, jer se još ne zna kako će se regulirati covid potvrde za velik broj sezonaca s kojima vinarije računaju i hoće li se oni moći pojaviti u vinogradima u dovoljnom broju. Francuska je upravo pojačala protupandemijske mjere. Bez covid potvrda više se ne smije ući u restorane ni barove, s razvojem novog vala pandemije očekuju se nove odluke. Jedina ovoj slična godina od rata bila je 1977. kada su glavni razlog bili proljetni mrazevi i monsunske ljetne kiše.