Prije skoro tri godine, rovinjski Monte postao je glavna vijest svih hrvatskih medija. Monte je, podsjetimo, prvi hrvatski restoran koji je dobio Michelinovu zvjezdicu. Monte je tako ušao u povijest. I to ne samo u povijest hrvatska gastronomije.
Prva zvjezdica imala je prekretnički značaj u razvoju naše turističke industrije, jer se Hrvatska sada i formalno mogla početi promovirati kao destinacija vrhunske hrane. Monte je u međuvremenu iz godine u godinu nastavio braniti zvjezdicu, dokazujući kako je riječ o restoranu koji je trajno usvojio Michelinove standarde.
I zaista, Monteova je posluga na vrlo visokoj razini, ambijent u prostoru ispod rovinjske katedrale autentično je lijep, vinska karta kompetentna, dok se kuhanje ove godine počelo mijenjati. Monte je, naime, u prve dvije sezone sa zvjezdicom bio tipičan hedonistički fine dining restoran, koji je koristio suvremene kulinarske tehnike i vrlo dobre sastojke da bi učinio goste sretnima i zadovoljnima.
Ove je godine, međutim, chef Danijel Đekić otišao korak naprijed i počeo ozbiljnije istraživati mogućnosti lokalnih i sezonskih sastojaka u modernom visokom kuhanju, što se pokazuje prilično uspješnim. Osobito su nas impresionirala pojedina jela s vegetarijanskog menija.
Monte sasvim siigurno spada među nekoliko najboljih hrvatskih restorana. Treba još spomenuti kako je Monte živi primjer Michelinova efekta: otkako je dobio zvjezdicu, pred Monteom se neprekidno stvaraju redovi.
Foto/Monte, Dalibor Talajić