Ribe, rakovi i školjke načelno su komplicirani za dostavu. Prvo, riječ je o sastojcima koji mogu biti vrlo skupi i koji bi uglavnom trebali biti svježi. A što da restoran radi sa skupim i svježim sastojcima za koje ne zna koliko ih može prodati jer nema ni rezervacija ni normalnog, očekivanog dnevnog prometa nego samo nepredvidive dostave i takeawya?
[adsense_content_v2]
Drugo, svježe ribe nisu lude za dostavom. Esplanade je taj problem riješila tako što njenog izvrsnog brancina morate dovršiti doma. Ipak, nekoliko nas se jela iz mora u ovom drugom lockdownu prilično dojmilo. Na listi nema sushija ni pokea jer su sushi i poke posebni gastronomski žanrovi.
Nema, također, ni jednog rižota, jer rižoto, kao format, naprosto ne podnosi dostavu. Evo naše liste najukusnijih morskih jela iz dostave. Nije neobično što su pojedina jeftinija jela bolje plasirana od skupljih.
Žive kamenice, koje do vas dolaze u kutijama punima krupne morske soli i dalje su naš apsolutni šampion zimske dostavne zagrebačke sezone.
Ljubazni Esplanadini dostavljači donijet će vam golemu posudu od aluminijske folije s polugotovim fileima brancina, i puno pečenog povrća. Dovršite brancina u vašoj pećnici. Trebat će vam šest do osam minuta na umjerenoj temperaturi.
Ovi hrskavi inćuni puni okusa, serviraju se s puno fine kremaste krumpirove salate, a koštaju samo 56 kuna. Vinodolovi inćuni primjer su pametne i jako fine uporabe jeftinih riba, koje dobro podnose dostavu.
Mekana hobotnica u vlastitom umaku, s gotovo slatkim krumpirima, jedno je od najfinijih jela za van u strogom centru Zagreba. Nije jeftina (135 kuna) ali zaista vrijedi.
Ovo jednostavno, veoma dobro kuhano narodno jelo dijeli se u velikim porcijama, pa jedno pakovanje može zasititi dvoje ljudi umjerenog apetita, što cijenu od 86 kuna čini više nego opravdanom.
Mi smo imali sreću da smo naišli na velike debele trilje koje su uspješno preživjele dostavu, i koje se odlično jedu mlake s malo vrhunskog ulja i par kapi soka od dalmatinskih limuna. List, zubstac, orada i arbun također se herojski drže u dostavi.
Velika količina lijepih škampa u ljutom umaku s kikirikijem i korijanderom impresionira na prvi pogled. U stvarnosti, Asijini škampi, kao što smo već napisali, nisu prvorazredni ali su svejedno mirisni, bogati i slatki.
Skeptični smo prema lososu, osobito svježem, jer mislimo da se većina lososa uzgaja u neprihvatljivo protuekološkim uvjetima, što znači da je njihovo meso uvijek premasno i uglavnom nezdravo. Međutim, u Toru barem znaju ispeći lososa, a prilozi i umaci uvijek su izvrsni.