U ovo su doba godine tržnice pomalo prijetvorne. Prijetvorne su zato što kupcima i dalje nude svježe rajčice, paprike, tikivice pa čak i jagode i maline, ali to povrće i voće više nema skoro nikakvog okusa. Ono vidljivo umire.
U ovo doba godine na tržnicama trebamo kupovati zeleno povrće: mladi špinat uglavnom je izvrstan, kao i blitva i raštika. Izbor salata proširio se na dvadesetak vrsta, a kelj i svi mogući kupusi počinju dominirati štandovima.
I naravno, tu su mandarine i dalmatinski limuni. Dalmatinski limuni spadaju među najdragocjenije gastronomsko voće uopće; jednako su senzacionalni u rižotu i u piti od limuna.
Problem je kasnojesenskog povrća što je vizualno manje privlačno od ljetnog. Relativnu vizualnu dosadu tržnica u studemom, u subotu je na zagrebačkom Kvatriću razbila ponuda ribarske ribarnice Leut. Kad kažemo ribarska ribarnica, mislimo na one vrijedne ljude koji sami love ribu koju prodaju.
Ovdje se zaista radi o strateškoj prednosti. Ribarnice koje zavise o većim distributerima svježu ribu dobivaju dva ili tri dana poslije ulova, dok je ona još veoma ukusna ali po znanstvenim kriterijima više nije zaista svježa. Male ribarske ribarnice prodaju doslovno dnevni ulov.
Leut na Kvatriću danas je ispred ulaza izložio kašetu s hrpom raža. Raža je jedna od najplementijih i najpodcjenjejnijih riba koje se love u Jadranu. Osim ovih spektakularnih raža, Leut je danas prodavao svježe lignje, što prije pet ili šest godina godina ne bi bilo osobito zanimljivo. No, s obzirom na činjencu da se lignje love sve rijeđe, par kašeta netom ulovljenih liganja pravi je gastronomski bingo.
Leut na Kvatriću uljepšao nam je sivu i prohladnu subotu. Radi se o uzornoj ribarnici, koja podiže standarde prodaje svježe ribe u Zagrebu.