Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VILI BEROŠ Prema epidemiološkoj struci kafići i restorani su apsolutni izvor zaraze

vili-beros

Vlada premijera Andreja Plenkovića u četvrtak je produljila lockdown kafićima, restoranima, barovima i drugim ugostiteljskim objektima. Nisu, kako su se nadali ugostitelji, ukinute zabrana prodavanja kave za van kafićima niti otvaranja terasa i lokala.

[adsense_content_v2]

Odgovarajući u četvrtak na zastupničko pitanje zašto Vlada kažnjava ugostitelje kad se samo pred benzinskim pumpama zbog kave i pića okupljaju “tisuće ljudi”, ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je da se mjere ugostiteljima ne mogu ublažiti jer su “prema epidemiološkoj struci kafići i restorani aposlutno izvor zaraze.” E sad, ministar zdravstva ili brutalno manipulira podacima falsificirajući službene stavove hrvatskih epidemiologa, ili su hrvatski epidemolozi u zadnjih nekoliko tjedana drastično promijenili mišljenje. 

Uoči odluke o božićnom lockdownu koji kako znamo nije bio ukinut, Jutarnji list je 3. prosinca objavio izvrstan članak temeljen na nizu pitanja Stožeru Civilne zaštite na koja je Stožer odgovorio pismeno. U to vrijeme u igri su bila dva prijedloga mjera. Jedan, usvojen, bilo je potpuno zatvaranje ugostiteljskih objekata, a drugi je obuhvaćao strože mjere poput kraćeg radnog vremena i zabranu posluživanja maloljetnika, ali ne i zatvaranje. Za otvorene kafiće, restorane i barove zalagao se upravo Referentni centar za epidemiologiju Ministarstva zdravstva.

Dakle, epidemiološka struka na koju se danas poziva ministar Beroš tvrdeći da su restorani i kafići žarišta zaraze. I u pismenim odgovorima koje je Stožer u prosincu dao Jutarnjem listu, pisalo je da epidemiolozi uopće nisu tražili zatvaranje restorana i kafića. Evo citata: 

“Jutarnji: Stožer je za niz djelatnosti, prije svega ugostiteljstvo, donio strože mjere od onih koje su tražili epidemiolozi. Zašto?”

“Stožer: Inicijalni prijedlog epidemiologa jest bio donekle drukčiji, ali nakon toga je održano niz sastanaka na kojima su usuglašene ove mjere.”

Stožer je, dakle, službeno i napismeno priznao da epidemiolozi nisu tražili zatvaranje ugostiteljstva i praktički potvrdio da su restorani i kafići zatvoreni suprotno stavu epidemiološke struke. U daljnjim odgovorima za Jutarnji Stožer je decidirano rekao da ugostiteljski objekti nisu identificirani kao mjesta zaraze. Posebno je zanimljivo da je Stožer odbio odgovoriti na pitanje zašto je ugostiteljima zabranjen rad na terasama.

Ako epidemiolozi od tada do danas nigdje javno nisu ustvrdili da su ugostiteljski objekti izvori zaraze, jasno je da je odluku mogao donijeti jedino premijer Plenković. I da ministar Beroš, sad već tipično, odgovornost za još jednu Vladinu političku odluku u pandemiji pokušava prebaciti na nekog drugog, u ovom slučaju na epidemiološku struku. U međuvremenu, u Europskoj uniji objavljeno je nekoliko studija koje pokazuju da restorani i kafići, koji ne rade noći i u kojima ljudi većinom sjede za stolovima, spadaju među najmanje rizična mjesta kad je riječ o širenju Covida-19.

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

VILI BEROŠ Prema epidemiološkoj struci kafići i restorani su apsolutni izvor zaraze

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min