U petak oko pola pet zagrebačka galerija Lauba bila je prepuna izlagača, profesionalaca iz vinskog i ugostiteljskog biznisa i “obične” publike. Redovi su se stvarali doslovno svugdje: od Cromarisova pulta gdje je sushi rolao prvi chef Gyotakua Tomislav Križanović, preko vitrine sa sirevima, do štandova baš svih vinarija.
U ugodnoj smo gužvi stigli probati razmjerno malo vina, među kojima svakako treba zapamtiti Graševinu Jasne Antunović iz 2017. godine kao i izvrsni Radovanov Sauvignon iz 2021. koji je već davno rasprodan, a iz nove je berbe, zbog lanjske vrućine, napunjeno samo tri tisuće boca. Fakinova mlada Malvazija bit će definitivni ljetni hit, a Massolinov Barolo iz 2018. opojno miriše premda je još premlad da bi se mogao piti.
No, Grand Tasting u Laubi zapravo nije o pojedinim vinima i vinarijama. Grand Tasting u Laubi reprezentativni je vinski sajam, koji pruža dosta široku, gotovo sveobuhvatnu sliku hrvatskog vinskog tržišta, i to u veoma ugodnoj, poletnoj i veseloj atmosferi.
Baš zbog te reprezentativnosti, Grand Tasting najznačajniji je godišnji vinski festival u Hrvatskoj. Saša Špiranec, vlasnik Vinarta i organizator Grand Tastinga, prije dvije godine u doba lockdowna nije bio siguran što da radi sa svojim festivalom. Jučer je, međutim, gospodin Špiranec doživio zasluženi trijumf. Grand Tasting se održava i danas, u subotu, kad se očekuju još veće gužve i još življa atmosfera.