Soparnik je tradicionalno dalmatinsko, poljičko jelo, koje je zadnjih godina ponovo postalo masovno popularno, pa se sada redovito nudi i na street food festivalima.
Soparnik je tanko pečeno tijesto punjeno blitvom, češnjakom i mladim lukom. U nekim se verzijama dodaju bademi. Maslinovo ulje je obavezno, a na uličnim festivalima soparnik izgledom pomalo podsjeća na pizzu.
Zagrebački Vinodol, koji sve više postaje restoran elaborirane nacionalne kuhinje, ovih je dana stavio na tjednu kartu rekonstruirani ili dekonstruirani soparnik. Naime, na perfektno hrskavom tankom tijestu punjenom blitvom i skutom, bez imalo tragova sirovog češnjaka, chef Zdravko Tomšić i njegov tim izgradili su malu pagodu od solidnog pršuta, izvrsnog sira iz mišine, mariniranog ljubičastog luka, kapara i matovilca. Jelo vizualno pomalo podsjeća na vertikalni stil slavnog Alfreda Portalea (Gotham Grill), a okusi i teksture zaista su neodoljivi.
Riječ je o daleko najboljem i najinteligentnije napravljenom soparniku koji smo ikad probali. Vinodolov je soparnik primjer kako se može graditi na tradiciji, a da se ne ode u visoku kuhinju.
Osim soparnika, Vinodol na aktualnim meniju drži i marinirane škampe na skuti. Već je neko vrijeme evidentno da Vinodol uz svoj standardni program kreće prema području gastronomskih restorana, što nas veseli.