Ovo nipošto nije lista najjeftinijih zagrebačkih restorana već onih restorana koji spajaju dobro kuhanje, dobre sastojke i šire prihvatljive cijene.Takvih je restorana u Zagrebu srećom sve više, a izdvojili smo osam primjera različitih žanrova.
U Theatriumu predjela koštaju 55 do 95 kuna, a rižota i tjestenine 90 do 105 kuna. Ni glavna jela nisu preskupa, no porcije paste i rižota dovoljno su velike da ostanete siti veći dio dana. Za taj novac gost dobiva kuhanje Michelinova ranga, gotovo isključivo od svježih sastojaka, u jednoj od elegantnijih zagrebačkih blagovaonica. Theatrium je u svom bistronomskom izdanju bez konkurencije najbolja vrijednost za novac u Zagrebu.
Mali bar, jedan od najsezonskijih restorana u Zagrebu, priprema maštovitu i precizno skuhanu hranu s placa u velikodušnim porcijama. Većina jela i dalje ne košta više od sto kuna. Deserti su senzacionalni, među najboljima u Zagrebu.
Fun dining bistro talentiranog i tehnički suverenog chefa Marka Turkovića čvrsto se drži pravila sve do sto kuna, koje krši jedino u slučaju prepelice koja, zamislite, košta pune 104 kune. Zato goveđi tartar stoji samo 55 kuna. Vinska lista veoma je zanimljiva, a atmosfera zarazna. Kad bi se smjelo, Sopal bi trebao kuhati do dva ujutro.
Uvjerljivo najbolji roštilj u Zagrebu ujedno spada među jeftinije, s cijenama većine jela između 45 i 55 kuna. Kosta nikako da riješi problem loših pića, a ni servis uvijek ne briljira. Ali, hrana je zaista izvanredna.
Ova ultrapopularna konoba nudi puno jela od plave ribe i manja riblja predjela za vrlo prihvatljiv novac. Bijela riba i škampi ne mogu, naravno, biti jeftini, ali koštaju manje nego u većini zagrebačkih restorana. Ponistra na rubu grada postala je, barem na jedan dan, i okupljalište svjetskih celebritya. Ondje je, naime, početkom prosinca jeo John Malkovich.
Veličanstveni ramen Vida Nikolića košta 85 kuna. Vrlo zarazni dan dan noodles 70 kuna, a oveća porcija ekspertno pripremljenih gyoza 48 kuna. Dovoljan razlog za putovanje do Španskog.
U kategoriji zalogajnica, Šalša je i dalje uvjerljivi zagrebački šampion. Sva jela koštaju 49 kuna, a pripemljena su više manje profesionalno, s dodirom strasti prema kuhanju. Šalša je na blagdanskom godišnjem do 10. siječnja
Batak se i dalje drži politike sve do 80 kuna, s iznimkom urugvajskog odležanog black angus steaka i pokojeg sezonskoh jela. Porcije su velike, a sastojci prilično kvalitetni. Razina kuhanja varira što je, bojimo se, neizbježno s obzirom na petnaest lokacija, ali se načelno popravlja.