Zadnjih se dana na zagrebačkim tržnicama može vidjeti neobičan prizor. Jedne kraj drugih, prodaju se domaće breskve, domaće marelice, domaće trešnje, domaće jagode, domaće smokve i domaće dinje, i sve moguće bobičasto voće. Priroda kao da je ukinula raspored dozrijevanja voća. U kasno proljeće i sasvim rano ljeto, na tržnicama bi trebale dominirati trešnje i jagode, dok marelice, breskve, dinje, smokve i lubenice više pripadaju srpnju i kolovozu.
A sada se sve to divno voće prodaje skupa u lipnju, i to ne sa zelene tržnice nego doista od manjih, privatnih uzgajivača. Okej, moderne metode uzgoja i raznolikost sorti produljile su sezonu jagoda i ubrzale dozrijevanje žutog voća.
Pa ipak, glavni razlog kaotičnom obilju na hrvatskom tržnicama jesu ekstremni vremenski uvjeti. Kako znamo, ovogodišnji je svibanj bio najtopliji u povijesti. Ako se trend rasta temperature nastavi, što je čini se neizbježno, uskoro će se možda morati razmišljati o berbama grožđa početkom kolovoza (što ne może biti dobro za vino).