World Cheese Awards, jedno od najvažniji ocjenjivanja sireva na svijetu, objavio je rezultata ovogodišnjeg izdanja održanog u Walesu. Najboljim sirom na svijetu proglašen je gruyere koji proizvode švicarska sirana Vorderfultigen i afiner Gourmino. U obrazloženju glavne nagrade navedeni su vrhunski rafinman pobjedničkog gruyerea, tekstura zbog koje se topi u ustima i note svježeg bilja, voća i kože. Drugi najveći broj bodova dobila je gorgonzola dolce talijanskog proizvođača De’Magi, proglašena i najboljim talijanskim sirom na ocjenjivanju.
U konkurenciji su bila 4434 sira iz 42 zemlje. Ocjenjivalo ih je 250 međunarodnih sudaca. U najužen izboru za medalju Super Gold završilo je samo 98 sireva, među njima i Žigljen afiniran u maraskinoj komini paške sirane Gligora. Među tih 98 sireva odabrano je 16 finalista i pobjednik.
Sirana Gligora, Žigljen iz maraskine komine
Agrolaguna, Špin Istarski ovčji sir
Agrolaguna, Špin Istarski miješani sir
Sirana Gligora, Paški sir
Sirana Gligora, Žigljen Extra Old
Sirana Gligora, Paški sir Extra Old
Sirana Gligora, Dimljeni čili