World’s 50 Best Restaurants uveo je novo pravilo koje bi moglo ozbiljno protresti stvari u vrhu svjetske restoranske scene. Najutjecajnija restoranska lista na svijetu godinama se suočava s dvije ozbiljne kritike: rodnom diskriminacijom zbog većinom muških glasača izbora i odvojene kategorije Najbolje chefice na svijetu, i uvijek istim restoranima koji se vrte u vrhu liste i osvajaju prva mjesta.
Noma chefa Renea Redzepija četiri je puta proglašena najboljim restoranom. ElBulli Ferran Adrie pet puta. Zbog sistema glasanja, World’s 50 Best Restaurants s godinama je prestao odražavati stvarno stanje na sceni i publika je postala nervozna jer iz izbora u izbor u vrhu ne vidi zaista najrelevantnije restorane. Na zadnjem proglašenju, za koje su svi bili uvjereni da će pobjednicima proglasiti bangkoški Gaggan chefa Gaggana Ananda ili francuski Mirazur Maura Colagreca, po drugi je put pobijedila Osteria Francescana Massima Botture, restoran koji nesporno spada u gastronomsku elitu ali definitivno nije najvrući restoran na svijetu. Pobjeda Osterie Francescane zapravo je samo potvrdila uzorak kojega se organizatori izbora žele riješiti.
World’s 50 Best Restaurants od ove je godine odlučio uvesti nova pravila. Kako bi glasače potakli da “istražuju raznolikiji miks restorana” zabranili su glasanje za bilo koji restoran koji je ikad pobijedio na izboru. Nekad proglašeni najboljima na svijetu, restorani poput Nome, Eleven Madison Parka ili El Cellera de Can Roca više neće moći ni ući na listu najboljih, objavila je u priopćenju Uprava izbora. Dosadašnji pobjednici bit će stavljeni u posebnu kategoriju Best of the Best i za njih se uopće neće moći glasati. Nije ih puno, od 2002. kad je izbor pokrenut do danas, pobjeđivalo je samo sedam restorana. Prema nekim informacijama izuzetak bi mogla biti Noma 2.0, jer bi se nova pravila formalno trebala odnositi samo na stari restoran.
S druge strane, ovo rješenje moglo bi biti znak kompromisa kojim World’s 50 Best Restaurants želi zadržati svoj utjecaj. Izbor je, naime, danas toliko utjecajan da se za mjesta u vrhu liste nesmiljeno lobira. Golema energija i novac ulažu se u visoke plasmane, ne samo u restoranima. Chefovi putuju, održavaju prezentacije, razvijaju networking, aktivno surađuju u drugim projektima vlasnika izbora. Novo pravilo otvorit će velike šanse restoranima poput Gaggana, Mirazura ili Centrala, ali i mnogim drugima koji se godinama vrte u vrhu lista i ne mogu pobijediti. Dramatično će se povećati šanse i ostalim restoranima s liste prvih 50 i onima čiji chefovi koji surađuju u ostalim projektima World’s 50 Besta. U konačnici, nova pravila možda će najviše koristiti Michelinu. Jer u srži ovog problema nisu pobjednici izbora koji su nesporno vrhunski restorani, već sam sistem i propisi glasanja koji slabe reprezentativnost rezultata izbora.
2002.
2003.
2004.
2005.
2006.
2007.
2008.
2009.
2010.
2011.
2012.
2013.
2014.
2015.
2016.
2017.
2018.