U četvrtak 23. studenog u 20 sati, u zagrebačkom restoranu Xató chef Tvrtko Šakota zajedno s jednim od vodećih istarskih maslinara Duiliom Belićem priređuje zanimljivi novi format večere. Šakota i tim Xata kuhat će deset slijedova uz deset Belićevih maslinovih ulja. Belićeva ulja, kako nam je objasnio Šakota, u jelima će koristiti u različitim formama,kao sastojke i za završavanje jela.
Duilio Belić, bankar po profesiji, jedan je od pionira proizvodnje monosortnih maslinovih ulja u Hrvatskoj. Njegov je frantoio prije gotovo dvadeset godina postavio standarde za ulja koja idu uz krvave steakove, dok je bjelica prepoznata kao idealan partner crnoj gorkoj čokoladi. Kolekciji od desetak izvrsnih monosortnih ulja i kupaži Selekcija koja se godinama nalazi na stolovima prestižnih hrvatskih restorana, Belić je od prošle je berbe dodao i maurino.
Belićeva večera u Xatu izvrstan je primjer gastoronomske valorizacije istarskih ekstradjevičanskih maslinovih ulja, ali i vrhunskih ulja iz drugih dijelova Hrvatske. Vodeći svjetski maslinarski autoriteti Istru već nekoliko godina zaredom proglašavaju najboljom maslinarskom regijom na svijetu. Bit će zanimljivo vidjeti kako će Belićeva izrazito karakterna ulja funkcionirati u modernom rukopisu Tvrtka Šakote. Cijena večere je 450 kuna po osobi. Ostale informacije o večeri možete potražiti na Facebook profilu Xata.