Izraelsko-britanska kuharska zvijezda Yotam Ottolenghi najavio je izlazak svoje nove kuharice Simple. Ottolenghi je chef londonskog restorana Nopi i vlasnik nekoliko bistroa koji pod njegovim imenom rade u Londonu. Još važnije, autor je nekoliko svjetskih bestselera, među kojima su najvažniji Plenty i Jerusalem, remek djelo o jeruzalemskoj kuhinji koje je napisao sa svojim prijateljem i poslovnim partnerom, palestinskim chefom Sami Tamimijem. Ottolenghi i Tamimi odigrali su golemu ulogu u populariziranju izraelske kuhinje, ali i cijelog jednog stila kućnog kuhanja, koji obilježavaju maštovita, neformalna jela koje koriste raskoš sezonskog povrća i začina i miješaju najrazličitije utjecaje u jednostavnim jelima kompleksnih okusa i tekstura.
Simple, kao što naslov kaže, zbirka je 140 recepata za jela koja su “jednostavna na ovaj ili onaj način”, napisao je Ottolenghi na Twitteru. “Svako jelo može se skuhati u najviše pola sata, s manje od 10 sastojaka, u jednom loncu s osnovnim namirnicama iz smočnice, a dio pripreme za ova genijalno jednostavna ukusna jela može se odraditi unaprijed,” pišu izdavači u najavi knjige (Penguin Random House). “Brunch dobiva novu dimenziju s jajima pečenima s porilukom i za’atarom, salata od karfiola, nara i pistacija osvježavajući je prilog; polpete od janjetine s fetom donose opuštenost u kućnu večeru, a svaki ljubitelj slatkog bit će zadovoljan spektakularnim clafoutisom od smokvi i timijana.” Yotam Ottolenghi je svjetska zvijezda kućnog kuhanja. Neka od njegovih jela, poput frittera od karfiola i kumina, umaka od kozjeg sira i cikle sa za’atarom ili palačinki od ricotte s medom, orasima i ružom postala su standard kuhanja u mnogim domovima. Povrće je i u novoj kuharici u prvom planu. Povrće je u prvom planu i u njegovim novim receptima. Kuharica Simple izlazi u rujnu.