Pitanje iz naslova ne vrijedi, naravno, za cijene najambicioznijih istarskih restorana poput Montea, Wine Vaulta ili Pergole koje jesu visoke jer fine dining ne može biti jeftin. Međutim, ako govorimo o jednostavnim restoranima i konobama, Istra zaista jest bitno jeftinija od Dalmacije.
Lani smo usred sezone u restoranu obitelji olimpijskog šampiona Giovannija Cernogorza kraj Novigrada, vrlo dobru bijelu ribu plaćali oko 300 kuna po kilogramu. Godinu dana ranije, u ne baš romantičnom mjestu Kukci kraj Poreča u restoranu Marina, na meniju je pisalo da šampjer i škrpina koštaju 350 kuna, što nam se činilo nevjerojatnim.
U zasluženo renomiranoj gastro konobi Alla Beccaccia u Valbandonu, nikad nismo uspjeli potrošiti više od 800 kuna štogod da smo naručili (a naručivali smo uglavnom skuplja vina).
Manje poznate konobe i zalogajnice imaju još niže cijene, osobito za jednostavna domaća jela poput fuža ili njoka s raznim umacima. I cijene vina razmjerno su niske pa se sasvim solidne buteljke svježih malvazija mogu dobiti već za 120 kuna, dok je 150 kuna prosječna cijena korektnog vina. Sve to u punoj turističkoj sezoni.
U srednjoj Dalmaciji riba je, pak, u jednostavnim restoranima barem stotinjak kuna skuplja nego u Istri, biftek je teško pronaći ispod 160 kuna, a tipična lokalna jela poput pašticade u zaista amaterskim zalogajnicama prelaze sto kuna. Cijene buteljki jednostavnih vina kreću se oko 200 kuna. I to sve izvan sezone.
Otkuda ta disproporcija u cijenama između Istre i Dalmacije? Prvo, čini nam se kako se dobar broj istarskih ugostitelja oslanja ne samo na turiste, nego i na stalne lokalne goste koji ne žele ili ne mogu platiti više cijene. Drugo, mnogi istarski restorani i konobe zaista jesu dugoročni obiteljski poslovi, pa njihovi vlasnici ne traže profit preko noći. Treće, opća razina ugostiteljske kulture u Istri ipak je znatno viša nego u Dalmaciji.
Ne želimo, naravno, idealizirati istarsku restoransku scenu. Ona je prepuna golemih crnih rupa (skoro cijeli Poreč i Umag, pa niz groznih kvazirestorana na rovinjskoj rivi ne računajući šarmantni Rio), ali Istra, osobito u segmentu jednostavnih restorana, pruža značajno bolju vrijednost za novac od Dalmacije.