Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Znanstvenici su konačno otkrili zašto se šampanjac i kamenice tako dobro slažu

cristal-kamenice

Šampanjac i kamenice jedan su od klasičnih pairinga. Bez obzira na ne baš malu cijenu ove kombinacije, ljude ćete vidjeti kako u šampanjcu i kamenicama uživaju svugdje, od štandova na tržnicama do luksuznih restorana. 

[adsense_content_v2]

Pairing je toliko nepogrešiv da i znanstvenici i vinari godinama pokušavaju odgonetnuti njegovu tajnu. Znanstvenici sa Sveučilišta u Kopenhagenu tvrde da su je u svojoj novoj studiji otkrili.  

“Odgovor treba tražiti u takozvanom umami okusu, jednom od pet osnovnih okusa koje naša osjetila mogu registrirati,” rekao je profesor Ole. G. Mouritsen s Odsjeka za znanost hrane. “Mnogi ljudi umami povezuju s okusom pečenog mesa, ali otkrili smo da i neke vrste kamenica i šampanjaca imaju vrlo naglašen umami.”

Naš je mozak, već je dokazano, programiran da voli umami, jer je taj okus znak visoke razine hranjivosti, prvenstveno hrane bogate proteinima poput pečenog mesa ili zrelih sireva, i prisustva nekih korisnih bakterija kao u sojinom umaku i drugoj fermentiranoj hrani. Hrana bogata umamijem izaziva posebno ugodan osjećaj.

U šampanjcu, izvor umamija je talog pun glutamata na kojemu šampanjac odležava. U kamenicama, umami nose nukleotidi u mišiću. Razina umamija u šampanjcu nije dovoljna da bismo ga osjetili, ali kad se kombinira s kamenicama dolazi do “sinergije umamija” koja ovaj pairing čini posebno privlačnim i značajno naglašava okus šampanjca, dok šampanjac poboljšava okus kamenica kiselinom i mjehurićima, piše u studiji objavljenoj u časopisu Nature. Šampanjci koji dulje odležavaju na kvascima imaju više umamija, a europske kamenice imaju ga više od pacifičkih, iako sve vrste kamenica poboljšavaju okus šampanjaca. 

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

Znanstvenici su konačno otkrili zašto se šampanjac i kamenice tako dobro slažu

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min