Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zvjezdica za Boškinac se očekivala, LD je iznenađenje, a Zinfandelu je do zvjezdice nedostajao milimetar

ld-terrace

Michelinova zvjezdica za paški restoran i butik hotel zapravo se očekivala. Boškinac je, kako smo objavili prije nekoliko tjedana, bio na uskoj listi favorita za nove hrvatske Michelinove zvjezdice. Boškinac definitivno zaslužuje zvjezdicu. Evo zašto.

Hrana u Boškincu naglašeno je lokalna, a katkad i mikrosezonska. Njihov kruh na travama ubranim u šikari oko hotela apologija je lokalnosti i sezonalnosti. Njihova jela od janjetine i paškog sira predstavljaju dosad najuspješniju gastronomsku uporabu ove dvije specifične otočke delikatese. Boškinčev chef Matija Bregeš, kojeg smo nedavno proglasili najboljim mladim hrvatskim kuharom za 2020. godinu, tehnički je gotovo perfektan, discipliniran i ima puno dobrog gastronomskog ukusa. Naposljetku, Boškinčeva vinska lista, a osobito njen šampanjski dio, spada u uži hrvatski vrh. Ovome treba dodati da se servis dramatično popravio.

Boškinac

Za Boškinčevu je zvjezdicu osobito zaslužan Boris Šuljić, vlasnik ovog novaljskog hotela i vinarije. Naime, prije manje od četiri godine Boškinac, koji postoji već dugo, bio je upao u prosječnost, s detaljima koji su djelovali prilično neprofesionalno. Šuljić je skupio snage da još jednom krene ispočetka. Dramatično je podigao ljestvicu kvalitete, preuredio hotel, slao kuhare na treninge u najbolje svjetske restorane, te privremeno angažirao jednog od najboljih hrvatskih sommeliera. I evo, kao nagrada za ambiciju i rad, na Pag je stigla Michelinova zvjezdica.

LD Terrace se, pak, nije spominjao među favoritima za nove zvjezdice. LD Terrace luksuzni je restoran korčulanskog hotela Lešić Dimitri Palace. Chef Marko Gajski bivši je informatičar, koji je nakon ulaska u finale Masterchefa postao profesionalni kuhar. Prije LD-a radio je u hvarskom DiVinu i splitskom Perivoju. Gospodin Gajski, koji u intervjuima kao jednog od svojih mentora navodi Toma Gretića, stažirao je kod Alaina Ducassea u londonskom Dorchesteru i u Baru Boulud u londonskom Mandarin Orientalu. Prema našim informacijama, Esplanadinom Zinfandelu zvjezdica je izmakla doslovno za milimetar; restoran chefice Ane Grgić glavni je hrvatski kandidat za iduću godinu. Svakako je dobro što su svi dosadašnji Michelinovi hrvatski restorani, šibenski Pelegrini, dubrovački 360. rovinjski Monte, zagrebački Noel i Draga di Lovrana, zadržali zvjezdice. Hrvatska sada ima ukupno sedam Michelinovih zvjezdica.

Foto/LD Terrace

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

Zvjezdica za Boškinac se očekivala, LD je iznenađenje, a Zinfandelu je do zvjezdice nedostajao milimetar

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min