Vrlo mnogo ljudi u hrvatskoj hotelskoj industriji ne razumije važnost doručka za ugled njihova hotela. Doručak, naime, ne služi samo zato da bi se gosti najeli i siti otišli na plažu ili u razgledavanje dubrovačkih Zidina, ili Dioklecijanove palače. Doručak legitimira hotel. On govori o pažnji hotela prema gostima, o dobrom ukusu hotelskog F&B-ja i o trudu koji se ulaže kako bi se gostima omogućilo maksimalno zadovoljstvo.
U malom dubrovačkom hotelu One Suite toliko su fokusirani na doručak da gostima nude sedam vrsta mlijeka, uključujući magareće i bademovo. U One Suiteu sami fermentiraju jogurt, poslužuju džemove i sireve malih nekomercijalnih lokalnih proizvođača, te svako jutro sami peku kolače.
U velikom lošinjskom Bellevueu imaju pak cijeli jedan sektor gdje se nude samo proizvodi OPG-ova iz raznih dijelova Hrvatske, koje ljudi iz Bellevuea skupljaju tijekom zime, putujući širom zemlje. S druge strane, pojedine velike hotelske kuća, kao i mali hoteli, koriste doručak kao sigurno sredstvo za snižavanje troškova, jer gostima serviraju industrijsku hranu C kvalitete, s jako niskim nabavnim cijenama.
Opatijski Navis, pak, spada među one hrvatske hotele koji su otišli najdalje u individualizaciji i isticanju lokalnog karaktera doručka. Naime, uz uobičajeni bife za doručak, koji je obogaćen medom iz saća, a ne iz teglica, i gdje si gost sam može rezati pršut, Navisov program za doručak nudi više od dvadeset a la carte opcija.
A te a la carte opcije obuhvaćaju, redom, grobničke kobasice i lokalne sireve, pa jaja na bezbroj načina, pa, eto, i kamenice i tartufe. Prošle smo nedjelje u Navisu tako doručkovali jako fine , još donekle velike kamenice i poširano jaje sa svježe naribanim tartufima.
Nije posve lako zamisliti ugodniji početak dana, ali ni bolju promociju lokalne gastronomije: ljubazni nam je konobar rekao kako je jaje s tartufima najpopularnije jelo koje se poslužuje za doručak. Navis je svojim pristupom doručku postavio nove profesionalne standards, koji bi trebali vrijediti za sve hrvatske hotele s pravih pet zvjezdica.