Kokteli s proseccom najbolje idu ljeti. Iako je prosecco pjenušavo vino, razlog njegovoj neizmjernoj popularnosti nije njegov vinski karakter već šarmantna frivolnost. Prosecco svojom aromatikom, voćnošću i lakoćom osvaja novu publiku dvoznamenkastim godišnjim stopama (riječ je o najbrže rastućem segmentu vinske industrije), a ljubitelji vina vole ga kao kategoriju za sebe. Generalno nismo fanovi prosecca, ali povremeno imamo prilike kušati neke zaista zanimljive etikete, koje pokazuju njegove intrigantne strane. Jedan od zanimljivijih probali smo ovoga proljeća. Talijasnki proizvođač La Jara ima certificiranu organsku liniju pjenušaca, što u Proseccu nije često i proizvodi Zero Asoluto, pjenušac bez dodatka šećera. La Jara Zero Asoluto proizveden je charmat metodom, ali u tankovima odležava sedam mjeseci umjesto uobičajenih 25 do 40 dana. Rezultat je jako svježi pjenušac jake strukture i naglašenijeg viskog okusa s notama citrusa. Ovo je kratka lista klasičnih ljetnih koktela s kojima bi ga bilo dobro probati.
Breskve očistite i stavite u blender. Napravite pire. Procijedite i stavite u hladnjak. Dva dijela pirea od breskve pomiješajte s jednim dijelom šećernog sirupa. U čašu za pjenušac čašu stavite 20 ml pirea od breskve i dodajte preosecco. Promiješajte trenutak prije posluživanja.
Čašu za pjenušac dopola napunite proseccom. Dodajte Grand Marnier ili Cointreau. Dovršite sokom od naranče.
U čaši zgnječite nekoliko listova mente, dodajte sherry i prosecco. Pomiješajte. Uklonite listove (ili ostavite ako vam ne smeta) i poslužite.
U čašu stavite Disaronno, dodajte narančin sok i prosecco. Ako ne promiješate, na kraju ćete imati mali udar amaretta. Ova količina dovoljna je za pet osoba.
Shaker napunite ledom. Dodajte gin i St. Germain. Shakeajte. Procijedite u martini čašu i dodajte prosecco. Dodajte par kapi soka limete. Za konzervativniju prezentaciju, premažite rub čaše limetom i napravite rub od šećera