U Zagrebu sutra počinje Cocktail Week Zagreb, prvi veliki festival barova i barmena koji širokoj publici želi predstaviti jednu od najuzbudljivijih scena hrvatske gastronomije. Kokteli su jedinstvena pića. Potpuno osobni, napravljeni samo za vas, za trenutak i raspoloženje, ili kao razgovor s barmenom i njegovom filozofijom, nekoliko desetljeća bili su zanemareni jer su se zbog niza, uglavnom komercijalnih razloga i krive prezentacije, udaljili od tradicije na kojoj su nastali. Nova generacija svjetskih barmena iskopala je stare knjige, (što nije bilo jednostavno jer za razliku od jazza, boksa i većine drugih fenomena s prijelaza 19. u 20. stoljeće kokteli kao efemerna i “sumnjiva” umjetnost nisu imali svoje povjesničare), rekonstruirali povijesne recepte i klasike i vratili im zasluženi respekt korištenjem vrhunskih pića, elegantnom prezentacijom, ozbiljnim posvećivanjem izradi vlastitih pripravaka.
Barovi su, kao na počecima u New Yorku, New Orleansu i San Franciscu, ponovno postali mjesta na koja se dolazi zbog vještine i osobnosti barmena i uživanja u njihovim koktelima. Nova generacija barmena taj je mentalitet i energiju donijela u Hrvatsku. Od 15. do 20. svibnja neki od najboljih gradskih barmena miksaju svoje signature koktele i hitove po prijateljskim cijenama, a tjedan koktela završava dvodnevnim partyjem na otvorenom u parku Likovne akademije s desetak pop-up barova iz cijele Hrvatske. Kokteli na ovoj listi dobar su način da upoznate stilove i filozofije barmena, ali na njihovim se listama nalazi još dosta zanimljivih stvari, poput speakeasy koktela u Joe’s Baru, specijalnih margarita u Noelu, pisco soura u Barbieri’su, tikki koktela u Swankyju, Fixa u Dubravkinom putu ili Little Mexica i odležanih koktela u Dežman Mini baru. Evo sa čime početi #CWZG
01.GRECO SOUR – barmen Ivan Mandarić – Joe’s Bar Arcotel
Sastojci Metaxa 7*, sirup od kamilice i tonke, svježi sok od limuna, pasterizirani bjelanjak
02. OLD OSCAR PEPPER – barmen Karlo Ferenčak – Noel
Sastojci Woodford Reserver burbon, crveni vermut, japansko vino od šljiva, medena voda sa infuzijom kruške i peperoncina, svježi sok od limuna, infuzija cimeta
03.GREEK CHARM – barmen Zlatko Orečić – Esplanade 1925 Bar
Sastojci Metaxa 7*, muškatno vino, sirup od ruže, svježi sok od limete, bitter od meda
04. MONKEYSHINE – barmen Filip Lipnik – Swanky Monkey Garden
Sastojci Gentleman Jack, sirup od đumbira i hibiskusa, svježi sok od limete, šećerni sirup
05. OLD FASHIONED SAINTS – barmen Ivan Srdar – Barbieri’s
Sastojci Six Saints rum, kocka smeđeg šećera, bitter od čokolade, bitter od naranče, zapaljeni zvjezdasti anis
06. EAT ME – Dominik Bečvardi – Dubravkin put
Sastojci Tanqueray gin, sirup od meda, domaći liker od maline, svježi đumbir, svježi sok od limuna
07. DOMINO – barmen Marijan Maksan – Dežman mini bar
Sastojci Brugal 1888, chilly cherry, creole bitter, Cointreau
08. TONKA I LJUBICA NA ZRNU SLANUTKA – Vedran Gulin – Bistro 75
Sastojci Gentleman Jack, liker od ljubičice, tonka sirup, aphrodite bitter, svježi sok od limuna