“Jednoglasno smo odlučili barmenu Romanu Rabiku dodijeliti titulu pobjednika natječaja za najbolji koktel baziran na Antiqueu. Smatramo da Rabikov koktel i prezentacijski i okusom i aromama najskladnije odražava miksološke potencijale Antiquea, te da i u kontekstu miješanja pića najbolje odražava receptivne značajke Antiquea koji u Rabikovu koktelu ostaje jasno prepoznatljiv,” stoji obrazloženju odluke, što ga je potpisao Badelov menadžer Hrvoje Tandara.
U protekla dva mjeseca Badelov ocjenjivački tim obilazio je zagrebačke barove, hotele i restorane, gdje su im vodeći gradski barmeni, sudionici ljetošnjeg natječaja, miješali koktele bazirane na Antiqueu. Svi barmeni složili su se da je Antique, prestižni pelinkovac koji se proizvodi po autentičnoj recepturi iz 19.stoljeća, perfektna podloga za čitav niz koktela, osobito onih zimskih kojima dominiraju topli i aromatični elementi. Dodjela nagrade održat će se u prosincu, no recepti za Antiqueov natječaj živjet će mnogo dulje.
Neki od njih već ovih dana ulaze na koktelsku kartu Male kavane na Trgu bana Jelačića, gdje će se u ponudi naći i ručno proizvedene praline punjene Antiqueom, ozbiljnim pićem koje postaje alkoholni suvenir grada Zagreba.
ŠTRUKANI PELIN
Roman Rabik, Time
Napraviti blok leda od svježeg soka limuna s arancinima limuna i naranče. Šumske gljive ukiseliti u japanskoj kiselini (ocat od riže i ostali sastojci). Antique pelinkovac, sirup od bazge, svježi sok od limuna i bitter od oraha pomiješati, poslužiti s ledom od arancina, uz piklirane gljive i maramice natopljene u votku s lavandom.