Zagrebački bar Aperitivo prošlog je tjedna organizirao trodnevnu radionicu posvećenu slaganju cigara i jakih pića. Workshop su vodili beogradski stručnjak za cigare Zdravko Brkić i zagrebački stručnjak za destilate Vjenceslav Madić Kishoni. Nažalost, prva dva dana ove važne radionice morali smo propustiti, no treće je popodne bilo toliko zabavno i poučno, da nam je bar donekle nadoknadilo štetu zbog izostanka u ponedjeljak i utorak. Treći se dan pušila vrlo snažna, žestoka kubanska cigara Ramon Allones. Gospodim Brkić, čovjek temperamenta, energije i brzorječivosti radijskog DJ-a, prvo je dugo, informativno i duhovito govorio ne samo o toj cigari, nego u tome kako bi trebala izgledati ponuda cigara u ugostiteljstvu.
Zatim smo zapalili cigare, počeli piti rumove različitih stilova, od najmekšeg do najtvrđeg, te počeli raspravljati o svim mogućim drugim pićima koja bi se mogla slagati s cigarama. Noelov sommelier i suvlasnik Ivan Jug tako je ustvrdio da njemu uz cigare dobro ide šampanjac, što nas je iznenadilo. No, poznavajući Jugov talent za slaganje okusa i aroma, odlučili smo isprobati tu neobičnu kombinaciju prvom idućom prilikom. Zatim smo, kad su se cigare već približile kraju, dobili kriške krušaka da osvježimo usta, što je sjajno funkcioniralo, da bi nam na samom kraju, poslije ruma Diplomatico, donijeli guise, vrlo diskriminativni belgijski tip piva, čija je kiselina izvrsno zaokružila bogati Allones. Zadnji dan prve Aperitivove radionice za cigare i destilate protekao je , dakle, prilično spektakularno. Zagrebu treba što više tako kompetentno organiziranih događaja.