Ako je prvi Cocktail Week Zagreb održan u proljeće 2017. upamćen kao prvo, vrlo entuzijastično predstavljanje nove hrvatske scene craft barova pred najširom javnošću, ovogodišnji bi mogao biti zapamćen kao najveći stručni skup barmena dosad održan u Hrvatskoj. Na drugo izdanje Cocktail Weeka Zagreb koje će se održati od 14. do 19. svibnja, dolaze neka od najjačih imena u industriji. U Kinu Europa predavanja će održati Martin Hudak, bivši glavni barmen Savoyeva American Bara, 2017. proglašenog najboljim barom na svijetu na listi World’s 50 Best Bars, zatim Sullivan Doh i Aristotelis Makris, osnivač i glavni barmen pariškog Le Syndicata, Tom Vernon za Woodford Reserve i drugi.
Kako je objasnio organizator i začetnik Cocktail Weeka Zagreb Vedran Gulin, ideja je bila dovesti što utjecajnije barmene i eksperte svjetske miksologije ali one koji predstavljaju zaista najnovije i najrelevantnije trendove u industriji. Cocktail Week Zagreb najveća je manifestacija u Hrvatskoj posvećena koktelima, koja se tijekom tjedan dana svibnja paralelno održava u najboljim zagrebačkim barovima i na velikom open air partyju koji se iz prve uvrstio među najpopularnije zagrebačke evente. U natjecateljskom dijelu CWZG-a u kojemu glasaju samo profesionalci, najboljim barmenom 2017. proglašen je Ivan Mandarić, a najboljim barom Dežman Mini Bar u mandatu Marijana Maksana. Dodjela ovogodišnjih nagrada Cocktail Weeka Zagreb, održat će se 17. svibnja.
Ulaznice za masterclassove već su u prodaji, možete ih potražiti OVDJE (kompletan info na dnu članka). Evo tko su i o čemu će govoriti predavači Zagreb Cocktail Weeka Zagreb 2018.
Burbon masterclass + jedna hrvatska premijera destilata
Tom Vernon je karijeru započeo u barovima Leedsa i manchestera, a s vremenom došao i do mjesta voditelja Portobello Star bara na londonskom Notting Hillu. U prošlosti je već bio dio Brown-Forman barmenskog edukacijskog tima, ali i ambasador za razne brandove američkih viskija u UK. Od prošle godine je na poziciji ambasadora za Woodford Reserve, a njegovo iskustvo ga čini sjajnim sugovornikom za sve u vezi s burbonima.
LOVRO VUKADIN / barman & consultant @ Jigger&CO (NL)
Kokteli u restoranima – kreiranje menija i food pairing
Lovro Vukadin je hrvatski internacionalni barmen i miksolog koji je već preko 15 godina u ugostiteljstvu sa sjajnim kulinasrskim i event management iskustvom. Njegova nizozemska konzultantska operacija bavi se primarno koktelima u restoranima, uparivanjem koktela i hrane i kreiranjem kompleksnih kulinarskih događanja.
EMMA STOKES / autorica na ginmonkey.co.uk + freelance bartender & gin lover, London
Vodič za kratkoročni freelancing na londonskoj barskoj sceni
Emma Stokes u Londonu dane provodi kao znanstvenica, a večeri kao povremena barmenica, voditeljica gin degustacija i revna posjetiteljica gin destilerija. U svojoj knjizi Periodni sustav koktela objašnjava kako ona doživljava logiku iza ovih ukusnih pića, a uz sve to je i glavna osoba iza Svjetskog dana gina koji se održava druge subote lipnja svake godine.
JOYCE & RAISSA DE HAAS
Trendovi u mikserima – beyond gin&tonic and far away from rum&coke
Blizanke De Haas su odrasle u Nizozemskoj, ali su svoju kompaniju pokrenule tek kad su napustile poslove u bankama i preselile se u London 2014. U nastojanjima da donesu nove okuse i eksperiment u kategoriju bezalkoholnih pića inspiriraju ih sparivanja hrane. Richard Branson je podržao njihovu viziju dodjeljujući im Foodpreneur nagradu za njihov inovativni gastro brand.
Budućnost kokela od kave
Martin Hudák se iz Slovačke preselio u London da bi se pridružio jednom od najboljih svjetskih bar timova, onom u American Baru hotela Savoy (broj jedan na listi World’s 50 Best Bars za 2017.) u kojem je proveo 3 godine. Dosada je miksao i miješao svoj put kroz finala HCGP, Beefeater MIX LDN, Absolut Invite, UK World Class, ali i pobjedio na Coffee in Good Spirit natjecanju u Budimpešti što je ujedno i kruna njegove karijere koja uspješno kombinira koktele i kavu. Martin je i kreator i osnivač Ginger Manie – mikro pivovare koja proizvodi herbalno pivo od đumbira, ali i Slovak Bar Showa koji se fokusira na edukaciju i dijeljenje znanja svjetskih barskih profesionalaca.
SULLIVAN DOH / osnivač Le Syndicat & La Commune, Pariz
Cognac masterclass
Sullivan Doh je odavno prešao desetogodišnji staž u ugostiteljstvu, a većinu tog vremena je proveo za barom. 2012. je bio dio tima koji je otvorio Sherry Butt (Najbolji francuski koktel bar na Paris Cocktails Spirits 2013.), a onda je 2014. pokrenuo vlastiti projekt, Le Syndicat – prvi koktel bar koji koristi samo francuske alkohole. Le Syndicat je bio instantni uspjeh (četvrto mjesto na listi najboljih novih internacionalnih barova na Tales of the Cocktail 2015), a danas je na zasluženom 34. mjestu The World’s 50 Best Bars liste. Godinu nakon Le Syndicata sa partnerima je otvorio i La Commune koji temelju francuskih alkohola dodaje svježe i egzotične sastojke u njihovim autorskim punčevima. Sullivan ima titule armagnac musketeer, calvados ambassador i cognac educator.
ARISTOTELIS MAKRIS / glavni barmen Le Syndicat, Pariz
Case study bara posvećenog lokalnim pićima + festival Bar Engage, Larrisa
Aris Makris je bivši kompjuteraš iz Grčke koji se barskom kulturom zarazio još tijekom studija i nakon diplome odlučio ipak raditi za barom. Sullivana je upoznao u svom rodnom gradu, Larrisi, koji svake godine ima sjajno koktel događanje koje posjećuju brojni barmeni iz najboljih svjetskih barova. Uskoro je dobio poziv u Pariz, gdje je danas glavni barmen Le Syndicata.
14-19. svibnja 2018.
CWZG OPEN AIR
18-19. svibnja 2018.
MASTERCLASSOVI
Kino Europa, 16-17. svibnja 2018.
Ulaznice
Early Bird 1. dan (do 15.04.) 250,00kn
Early Bird 2. dan (do 15.04.) 250,00kn
Konferencijska ulaznica 350,00kn
Nakon 15. 04. sve ulaznice poskupljuju za 100 kuna