Kad su se lani pojavili, ružičasti ananasi izgledali su kao jako lijepi internetski hoax. Ali riječ je o stvarnom novom voću, koliko se to može reći za GMO proizvod dizajniran da bi se osvježila prodaja ananasa. Ružičasti ananas izmislili su inženjeri jednog od najvećih proizvođača ananasa na svijetu, kalifornijske kompanije Del Monte. Genetika je napravila svoje, selektivnom represijom gena, kako bi se dobio slađi i ružičasti ananas. Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) ovih dana je Del Monteu dala dozvolu za komercijalizaciju i ružičasti ananas proglasila jednako sigurnim za uporabu u prehrani kao i standardni, žuti ananas.
Yes that is a pineapple, and yes it is pink. Welcome to 2017 people!https://t.co/huSVnJeeBp pic.twitter.com/r6CZlFxefb
— Food Network UK (@FoodNetwork_UK) December 21, 2016
“Genetskom modifikacijom u Del Monteovu je ananasu snižena razina određenih enzima, koji pospjeđuju pretvaranje ružičastog pigmenta likopena u žuti pigment beta karotena”, izjavili su dužnosnici FDA za NBC. Likopen daje crvenu boju rajčicama i lubenici. Ružičasti ananas uzgajat će se u Kostariki, i Del Monte će ga označavati kao “ekstra slatki ružičasti ananas”. Prema američkoj Upravi za hranu i lijekove genetski modificirane biljke su sigurne za uporabu, do te mjere da agencija smatra kako ih ni ne treba posebno označavati. Kritičari njihove politike, pak smatraju da se niša pouzdano ne zna oko takvog voća i povrća i da bi ta trebalo strože regulirati. Ono što je sigurno je da će s ružičastim ananasom ružičasti kokteli biti ružičastiji.