Lorena Vazquez, dugogodišnja master blenderica čuvenog gvatemalskog ruma Zacapa, u ponedjeljak navečer u zagrebačkom je Noelu priredila intrigantnu i vrlo uspješnu večeru. Gospođa Vazquez, koja prvi put gostuje u Hrvatskoj, ujutro za vrijeme intervjua kazala nam je kako je u njenoj zemlji normalno piti rum uz cijeli obrok.
Navečer je Noelova ekipa na čelu s Ivanom Jugom i Goranom Kočišem pokazala da se rumovi doista mogu vrlo, vrlo dobro slagati sa slanim jelima. Zacapina zagrebačka večera počela je hlapom na bisqueu ud škampa, s kućnom tjesteninom i lješnjacima. Slatkoća velikog raka i punoća bisquea odlično su se nadopunjavali s dubokom, čokoladno vaniliziranom slatkoćom Zacape 23, glavnog proizvoda ove prestižne destilerije. Dapače, izvrsno hlapovo meso istaknulo je citrusne elemente u rumu.
Zacapa Negra puno je tvrđe, suše i zadimljenije piće od Zacape 23, pa su ga Kočiš i Jug uz taj moćni rum, koji pomalo asocira nezadimljene maltove s Orkneya, servirali sočna, preukusna pačja prsa s hrskavom kožom i sjajnim umakom od kave. Zacapa Negra perfektno se složio s patkom, a mi bismo ga vrlo rado probali s krvavim steakovima.
Zacapa XO, koji se dovršava u bačvama XO konjaka, sofisticirani je destilat mekane, savršeno uljaste teksture pun orašastih, medenih i karamelnih okusa i aroma, koje su lijepo išle uz slatkoću vratine crne slavonske svinje pojačane pjenom od koštane srži i prekrasnom, slatko-zemljastom ciklom, koja je ovom pairingu dala hedonističku dimenziju.
Royal je najrjeđi i najskuplji Zacapin rum, koji sadrži tridesetak godina stare destilate, i koji kompleksnošću i ekspresivnošću bouqueta spada u poseban rang pića, poput vrlo starih konjaka. Royalu nije trebala pratnja, ali je čokoladni crumble s ganacheom, sladoledom od oraha i hladnim umakom od amarene elegantno zaokružio večeru, na kojoj smo se uvjerili da veliki rumovi pripadaju ozbiljnoj gastronomiji.