Vinarija Bouvet Ladubay iz Samoura utemeljena je 1851. godine. U posljednja četiri desetljeća promijenila je nekoliko vlasnika, uključujući šampanjsku kuću Taittinger, da bi se krajem lanjske godine vratila u obiteljsko vlasništvo. Bouvet Ladubay, koji je zahvaljujući Vivatu već dugo godina prisutan na hrvatskom tržištu, proizvodi oko 6,5 do 7 milijuna boca godišnje, a njegovi razni pjenušci dobili su mali milijun međunarodnih nagrada.
Rose Brut Excellence spada među jeftinija Bouvetova vina, no neki nas je dan prilično fascinirao. Riječ je o pjenušcu eterične lakoće, nevjerojatne svježine s obzirom na samo 4,5 grama kiseline i skoro euforične ljetne voćnosti, potcrtane zelenim elementima cabernet franca, najvažnije crne sorte u dolini Loire.
Bouvetov rose, napravljen tradicionalnom, šampanjskom metodom druge fermentacije u boci, u jednom trenutku podsjeća na sorbeto od šumskih jagoda s listićima bosiljka, da bi se zatim vratio u svijet ozbiljnih, čvrsto strukturiranih vina. Ta jedinstvena kombinacija frivolnosti i respektabilnosti čini ovaj Bouvet jednim od naših najomiljenih ružičastih penušaca za predstojeće ljeto.
Uostalom, prvu smo bocu popili za manje od sat vremena. Pa smo odmah htjeli još. U velikom portfoliu Bouvet Ladubaya posebno treba iskaknuti ekspresivni Instinct iz 2009. godine. Ovaj cuvee chardonnaya i chenin blanca spada među pjenušce koji se bez problema mogu uspoređivati s vrlo solidnim šampanjcima.
Gastropreporuka: Radi se o vinu koje je najbolje piti samo ili, eventualno, uz kavijar od lososa ili pastrve. Ako baš ne možete izdržati cijelu buteljku bez hrane, pokušajte s vrtnim jagodama, šumskim jagodama, malinama ili trešnjama, ali voće nipošto nemojte pošećeriti.