Kutjevačka Vinarija Galić od berbe 2015. do danas afirmirala se kao jedan od tri ili četiri najbolja hrvatska proizvođača sauvignon blanca. Prošle smo jeseni u novoj, ultramodernoj Galićevoj vinariji probali vertikalu njihovih sauvignona, koja je pokazala da starije berbe mogu vrlo dobro trajati . No, od 2015. do danas Galićevi su sauvignoni stekli jasan zajednički stilski potpis.
Prvo, oni su aromatski naglašeno zeleni, ali nije riječ o pirezinskim mirisima zelene paprike, koji znaju biti iritantni u većim dozama, nego o svježem zelenilu trave i šparoga. U pojedinim se berbama javlja i bazga. Drugo, oni ni u jednom trenutku nisu šuplji na okusu: velik broj hrvatskih vina, osobito onih manjeg tijela, pate od praznine na srednjem nepcu. Galićev je sauvignon školski linearan.
Treće, oni su naglašeno mineralni. I četvrto, voćni elementi na okusu, poput zelenih jabuka u sasvim mladom vinu iz 2019. što smo ga danas probali, prilično su intenzivni, što govori o optimalnom tanju grožđa u vrijeme berbe. Galićev Sauvignon iz 2019. hrskavo je, naglašeno svježe ali i slasno vino, koje se može piti u prilično velikim količinama. Šteta je, ali nije neobično što je rasprodano već u devetom illi desetom mjesecu poslije godišta berbe
Gastropreporuka Mladi Galićev Sauvignon danas se u Vinodolu izvrsno složio s oslićem s parangala, a zatim i s Latusovim klasičnom sirom Veli Jože. Prirodno ide uz šparoge, i divlje i vrtne, mladi grašak, većinu rižota, kamenice (koje su upravo na vrhuncu), ali i sushi i sashimi, ne računajući jedino masnu tunu i jegulju