Jako volimo plešivičke pjenušce, koji su bez ikakve konkurencije superiorni svim drugim hrvatskim pjenušavim vinima. Skoro podjednako poštujemo plešivičke rizlinge, jedine u Hrvatskoj koji obuhvaćaju veći dio bigatog izražajnog registra te plemenite sorte. Plešivički chardonnayi znaju biti među vodećima u zemlji, dok crni pinoti zasad predstavljaju zgodne, tek katkad uspjele pokušaje u potrazi za lokalnim identitetom najzahtjevnije svjetske crne sorte.
Nikad, međutim, nismo posebno respektirali plešivičke sauvignone. Uvijek su nam se činili pomalo bezizražajni, što nije dobra ocjena za aromatičnu sortu. Korakov Sauvignon Kamenice 2016. ne samo da je baš jako ekspresivan, nego u potpunosti mijenja percepciju o plešivičkim sauvignonima. Ovo izvanredno vino, odgojeno u drvenim bačvama iz 1938. godine, zapremine od tri tisuće litara, pokazuje da Plešivica može proizvesti međunarodno vrijedna mirna vina.
Sauvignon Kamenice, koji nije filtriran, prepun je zelenih aroma (trava, šparoge, zelena paprika), s jakom nijansom passion fruita i s naglašenom mineralnošću. Fenomenalni bouquet nastavlja se gustom, moćnom teksturom i opakom strukturom kojom dominiraju još pomalo divlje kiseline: riječ je o sauvignonu koji može odležavati barem pet do osam godina, i koji je danas još sasvim mlad. Sauvignon Kamenice spada među najveća ovogodišnja iznenađenja hrvatske vinske industrije. Obitelj Korak za ovo vino zaslužuje bezuvjetne čestitke.
Gastropreporuka Gusti, svježi i mineralni sauvignon željeli bismo piti uz kamenice, rižoto s vrganjima ili kestenima, trilje, gavune i sve moguće sireve (osim plavih). A osobito uz novo maslinovo ulje