Hrvatska nikad nije bila zemlja Chardonnaya. Prije dvadesetak godina Ivica Matošević, Davor Zdjelarević i Vlado Krauthaker dobili su nešto međunarodnih nagrada za svoje chardonnaye, ali hrvatska se vinska industrija s vremenom, prirodno, okrenula autohtonim sortama, dok je chardonnay ostao zapostavljen.
U Istri s vremena na vrijeme dobar chardonnay znaju napraviti Franco Cattunar i Franko Radovan. Bregovitom Hrvatskom dominira Korakov Sur Lie (u Međimurju je jako dobar Naprtin Solum) a Slavonijom Krauthakerov Rosenberg. No, ni Sur Lie ni Rosenberg nisu najvažnija ni najbolja Korakova i Krauthakerova vina.
U dolini Neretve obitelj Prović proizvodi šarmantan chardonnay , dok na krajnjem istoku zemlje moramo spomenuti Belje i Iločke podrume, čiji su chardonnayi stalno na visokoj razini. I to bi bilo skoro sve.
Do jučer, kad smo kušali Saints Hillsov Le Chiffre iz 2017. novo vino Ernesta Tolja, chardonnay proizveden u manje od tri tisuće boca. Le Chiffre je vrlo vjerojatno najbolji hrvatski chardonnay koji smo ikada probali.
Toljev konzultant, čuveni Michel Rolland, uspio je napraviti vino koje jako asocira na Puligny Montrachet. Ono je istodobno naglašeno citrusno i elegantno kremasto, s puno zrelog voća što je neobično za berbu 2017. i s puno bijelog cvijeća u plemenitom, intenzivnom bouquetu.
Le Chiffre je vino srednje velikog tijela, s punim srednjem nepcem i jako dugim, lagano mineralnim završetkom. Chardonnay za Le Chiffre dolazi iz Toljeva vinograda Sv. Ante u zapadnoj Istri, gdje se uzgaja grožđe za Malu Nevinu i Frenchie. Le Chiffre je potpuno neobično bijelo vino za hrvatske kriterije: ono je luksuzno, raskošno, jako burgundsko, a opet nije imitacija, nego prepoznatljiva lokalna verzija velikih francuskih chardonnaya. Le Chiffre sigurno spada u vina koja će obilježiti ovu godinu.
Gastropreporuka Le Chiffre je vino za škampe, jastoge, jakovske kapice i najbolju bijelu ribu