U vinskoj regiji Franciacorta u Lombardiji, pjenušce su početkom 60-tih počeli proizvoditi tradicionalnom šampanjskom metodom koja podrazumijeva drugu fermentaciju u boci. Već 90-tih pjenušci iz Franciacorte postali su jako ugledni i postigli vrlo visoku cijenu na međunarodnim tržištima. Godine 1995. dodijeljena im je oznaka DOCG, najviši status u službenoj talijanskoj vinskoj klasifikaciji. Vodeći svjetski proizvođači iz Franciacorte svakako su Ca’ del Bosco, Bellavista i Berlucchi. Ca’ del Bosco, čiji vlasnik Maurizio Zanella proizvodi i izvrsna mirna vina, uvozio se u Hrvatsku još sredinom 90-tih, dok se Bellavista ovdje pojavila negdje 2005. Danas se, nažalost, u Hrvatskoj ne prodaje nijedan od ta dva brenda, ali se zato nedavno pojavio Marchese Antinori Blanc de Blancs. Obitelj Antinori u Franciacorti je podigla vinariju Montenisa.
Prozirna boca koja se prodaje u celofanu, napadno podsjeća na Roedererov Cristal. Pjenušac je napravljen od 85 posto chardonnaya i 15 posto bijelog pinota. Vino je 24 mjeseca odležalo na talozima i stvarno je odlično za svoju cijenu.
Antinorijev Blanc de Blancs pjenušac ima puno tijelo, dobro perla, odnos šećera i kiseline fino je pogođen i što je najvažnije ima prepoznatljivi aromatski sklop citrusa i biskvita tipičan za dobre pjenušce od bijelog grožđa. Izuzetno se lako pije, okus jako dugo ostaje u ustima, a na aftertasteu podsjeća na pitu od limuna. Antinorijev Blancs de Blancs je vrlo privlačan primjer pjenušaca iz Franciacorte koji su u Hrvatskoj nažalost premalo zastupljeni a vrijedilo bi ih upoznati.
Gastronomska preporuka Dobro ide uz rakove i školjke, sushi i bijelu ribu, a odličan je i sam kao aperitiv.