Frano Miloš postao je slavan po Stagnumu, prvom hrvatskom kultnom vinu, čija prva berba upravo puni četvrt stoljeća. Stagnum je i danas u izvrsnoj formi. Riječ je o jedinom hrvatskom vinu koje se na tržište pušta nakon osam do deset godina: trenutno je aktualna berba 2007. Nadalje, riječ je o vinu koje je dokazalo, skupa s nekim Kiridžijinim Dingačima, da plavci mogu zaista dugo i produktivno odležavati. Stagnum iz 2003. godine upravo se približava vrhuncu. Stagnumi pripadaju grupi skupljih dalmatinskih vina; redovne se berbe u trgovinama prodaju za oko 200 kuna, a starije posebne, poput 2003., za 350 do 400 kuna.
Međutim, Franu Miloša i njegove sinove Josipa i Ivana, koji polako igraju sve važniju ulogu u obiteljskom biznisu, od drugih hrvatskih vinarija posebno izdvajaju bazični plavci. Naime, vinarija Miloš jedina je, koliko nam je poznato, u cijeloj Dalmaciji, koja svoje temeljno vino pušta u prodaju čak četiri godine poslije berbe, dakle u potpuno zreloj fazi.
Ovih smo dana kušali Plavac iz 2013. godine, koji se tek nedavno pojavio na tržištu. Riječ je o uravnoteženom, gotovo elegantnom, vrlo transparentnom vinu u kojem se miješaju arome svježeg i suhog tamnog ljetnog voća, makije i ružmarina, uz onaj tipični, potpisni, terroirski Milošev miris vruće zemlje, s neobično puno svježine za pelješački plavac mali. Osjete se i hlapive kiseline, ali u maloj mjeri, koja ne čini vino lošijim.
Osobito je važno da Miloš nije podlegao trendu koji unatrag pet ili šest godina obilježava brojne plavce: vino nije jednodimenzionalno voćno, i nije ispolirano. Zato smo i napisali da je gotovo elegantno. Taj sasvim lagani trag rustikalnosti odražava autentičnost Miloševe vinarije. Riječ je o starom ali pročišćenom stilu plavca, u kojem se ne ponavljaju tipične pelješačke pogreške iz ne tako davne prošlosti, poput nezrelih tanina ili šupljeg srednjeg nepca. Plavac iz 2013. kompaktno je , prepoznatljivo, čisto i užitno vino koje isporučuje visoku kvalitetu za svojih sedamdesetak kuna. A obitelj Miloš definitivno spada među najuzornije vinogradare u cijeloj Hrvatskoj.
Gastropreporuka Dva smo dana kušali Milošev Plavac na raznim temperaturama, i uz sasvim različitu hranu: dobro se, primjerice, složio s dimljenim kozjim sirom, ali i s pecorinom, pa s pancetom, kao i s kulenom. Tuna, palamida, skuša , srdela i losos, kao i laganije meso s roštilja, naši su favoriti uz ovo vino.