Dobre graševine uvijek moraju posjedovati stanovitu težinu. Čak i kad su napravljene u “svježem i mladom “ stilu kao većina poznatijih graševina u zadnjih nekoliko godina, one moraju ostavljati dojam stanovite supstance i gustoće. Nova graševina Vlade Krauthakera s položaja Pomale, izvrsno je izbalansirala taj osjećaj težine i tijela vina, s upravo uzornom svježinom koju podcrtava lagani ostatak ugljičnog dioksida. Riječ je o jednoj od najinteligentnije proizvedenih graševina iz lanjske, općepoznato odlične berbe, koja pokazuje put za optimalnu stilzaciju vina od najvažnije hrvatske kontinentalne sorte.
Graševina Pomale iz 2015. prvo osvaja svojom istaknutom svježinom, hrskavošću stanovitom mineralnošću te osjetljivom svilenakastom teksturom. Na prvi bi se gutljaj reklo kako se radi o idealnom ljetnom vinu za gašenje žeđi u velikim količinama. Zatim, međutim, dolazi osjećaj punoće u ustima, pa niz kompleksnih okusa, od jabuka i krušaka do kamilice i lagano gorko-začinskog aftertastea, koji otkrivaju kako je riječ o prilično kompleksnom vinu. Istodobno, primarne voćne i cvjetne arome te, opet, elementi kamilice, brzo se i intenzivno razvijaju u čaši, takod da dojam o easy drinking ljetnom vinu brzo nestaje pred čitavim nizom mirisa i okusa, uspješno uokvirenih u “young and fresh” paradigmu. Graševina Pomale iz 2015. godine jedno je od najboljih i najkomercijalnijih recentnih bijelih vina najvažnijeg slavonskog privatnog vinara.
Gastropreporuka: Zbog svježine i mineralnosti, ovo je zapravo graševina koja se može piti uz kamenice, riblji carpaccio ili sirove kozice, ali i uz klasični rižoto. Kulen i sve druge dobre sušene kobasice uobičajeno su u igri, kao i mladi kozji sir.