Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Chefica Ana Grgić dala nam je svoj klasični recept za krafne

ana-grgic-krafne

Lanjsku sezonu krafni proveli smo istražujući koliko se definicija ovog omiljenog pokladnog kolača može rastezati, pa smo je obilježili modernim receptom koji svime, od teksture tijesta do punjenja od sira i kumkvata, dosta širi definiciju krafni. Ove godine tražili smo čistu klasiku. Idealne, mirisne, slatke starinske krafne za kakvima uvijek tragamo. Za recept smo zamolili glavnu cheficu Esplanade Anu Grgić.

“Ovaj recept koji za krafne koje radimo u našoj slastičarnici, nastao je u našoj potrazi za sjećanjima. Htjeli smo vratiti okuse krafni naših baka i mama,” objasnila je Ana Grgić. Kod krafni, dodala je, ključno je paziti na nekoliko detalja. Svi sastojci tijekom cijele pripreme trebaju biti sobne temperature. U prostoriji u kojoj se krafne rade ne smije biti nimalo propuha. Temperatura ulja je vrlo bitna, ulje ne smije biti prevruće, jer će krafne izvana dobiti koricu a iznutra ostati sirove. I sol ne smije doći u direktan doticaj s kvascem. Evo jednostavnog klasičnog recepta za krafne Ane Grgić.

Krafne

krafne
  • 0.5 kg oštrog brašna
  • 0.75 kg.glatkog brašna
  • 10 žumanjaka
  • 60 g svježeg kvasca
  • 0.125 l ruma
  • 0.125 l ulja
  • 100 g šećera u prahu
  • 25 g soli
  • 2 vanilin šećera
  • toplo mlijeko po potrebi
  • ribana korica limuna
  • pekmez od marelica za punjenje
  • ulje za prženje

Svježi kvasac pomiješajte s malo šećera, oštrog brašna i 1 decilitrom toplog mlijeka. Dobro promiješajte i stavite kvasac na toplo da se aktivira.

Kad se kvasac digne ulijte ga u ostatak brašna. Dodajte žumanjke, šećer, vanilin šećer, sol, koricu limuna u ostatak brašna,dodati žumanjke, šećer, vanillin sećer, sol, ribanu limunovu koricu, rum, ulje i toplo mlijeko. Zamijesite tijesto. Tijesto mora biti izdašno. Ostavite tijesto na toplome oko 30 minuta. Tijesto dizanjem mora udvostručiti volumen.

Radnu površinu pospite brašnom, istresite dignuto tijesto na površinu i razvaljajte ga. Preklopite tijesto i ponovno razvaljajte na debljinu od 5 milimetara. Okruglim kalupom izrežite krafne i složite ih na pleh. Pokrijte krpom i ostavite da se dižu.

Zagrijte ulje u velikoj dubokoj posudi za prženje. Dignute krafne pecite poklopljene. Kad dobiju zlatnožutu boju okrenite ih i ponovno poklopite. Pečene krafne izvadite šupljom žlicom i stavite na papir da se upije višak masnoće. Krafne punite pekmezom od marelice, po želji ih možete puniti i čokoladom ili kremom od vanilije. Gotove krafne pospite šećerom u prahu.

Pazite na ovo

  • Svi sastojci tijekom cijele pripreme krafni trebaju biti sobne temperature
  • U prostoriji u kojoj se krafne rade ne smije biti nimalo propuha
  • Ulje ne smije biti prevruće
  • Pecite krafne poklopljene
  • Sol ne smije doći u direktan doticaj s kvascem
ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

Chefica Ana Grgić dala nam je svoj klasični recept za krafne

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min