Mrkva je nova cikla. Pažnja koju su zadnjih nekoliko godina poklanjali cikli u svim njezinim raskošnim varijantama, chefovi su sada preusmjerili na mrkvu. Mrkva je, naravno, nezaobilazan sastojak milijuna jela, ali rijetko centralni element na tanjuru. To se srećom mijenja, a ove glazirane pečene mrkve jedna su od klasičnih kombinacija koje predstavljaju tranziciju ove namirnice iz nekadašnjeg statusa nezamjetnog priloga u glavnu zvijezdu glavnih jela.
Sastojci
Dan prije namočite indijske oraščiće. Sve između 2 i 10 sati je okej.
Operite mrkve, osušite ih krpom. Na veliki plitki pleh za kekse stavite papir za pečenje, složite mrkve na pleh.
Pomiješajte javorovo sirup i maslinovo ulje. Promiješajte vilicom da se sve spoji. Prelijte mrkve i rukama okrenite mrkve, moraju biti potpuno prekrivene masnoćom.
Pecite mrkve na 200 stupnjeva 15 do 20 minuta, ovisno o veličini. Ne smiju se prepeći.Za umak pomiješajte namočene indijske oraščiće, limunov sok, vodu i dosta soli i stavite u blender. Sameljite u vrlo glatku masu. Ako je pregusta, dodajte još malo vode. Pečene mrkve malo posolite, popaprite i prelijte umakom. Pospite sjeckanim pistacijama.