Prošli tjedan slušali smo prijatelja kako oduševljeno prepričava detalje o pizzi sa čvarcima koju je pojeo u O’Hari. Napoletana sa čvarcima nov je ulaz na njihovoj listi i zvuči tako dobro da smo odmah zamolili vlasnika Marina Vanjaka da nam da recept s kojim bismo sličnu divotu mogli napraviti kod kuće. Vanjak je predložio Panuzzo, napolitanski Panouzzo.
“Panouzzo je tradicionalni proizvod iz Amalfija, prvi puta složen u jednoj pizzeriji u mjestu Gregano”, objasnio je Vanjak, “vještiji kućni kuhari od istog tijesta mogu napraviti i pizzu. Ključna stvar je da prostorija u kojoj se radi tijesto mora biti na temperaturi od 20-25 stupnjeva, zatvorena, bez propuha i strujanja zraka”
PANUZZO SA ČVARCIMA
Tijesto
Priprema
Zagrijte pećnicu na najjačoj mogućoj temperaturi i pecite dok se ne pojave zlatno crnkaste flekice. Pazite da ne prepečete tijesto. Izvadite iz pećnice i prerežite popola. Namažite namazom od crne slavonske svinje. Pospite čvarcima i napunite bivoljom mozzarellom, ljubičastim lukom i mikro zelenjem. Dok je tijesto još ljepljivo spojite rubove i vratite u ugrijanu pećnicu. Dobro zapecite dok Panuzzo ne dobije crnkaste fleke. Na kraju pospite parmezanom i servitajte na drvenoj dasci sa malo mikro zelenja… Dobar tek!