Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Marin Vanjak iz O’Hare dao nam je recept za opaki Panuzzo sa čvarcima koji se može ispeći kod kuće

panuzo-classic

Prošli tjedan slušali smo prijatelja kako oduševljeno prepričava detalje o pizzi sa čvarcima koju je pojeo u O’Hari.  Napoletana sa čvarcima nov je ulaz na njihovoj listi  i zvuči tako dobro da smo odmah zamolili vlasnika Marina Vanjaka  da nam da recept s kojim bismo sličnu divotu mogli napraviti kod kuće. Vanjak je predložio Panuzzo, napolitanski Panouzzo. 

napoletana-cvarci

O’Harina Napoletana sa čvarcima

“Panouzzo je tradicionalni proizvod iz Amalfija, prvi puta složen u jednoj pizzeriji u mjestu Gregano”, objasnio je Vanjak, “vještiji kućni kuhari od istog tijesta mogu napraviti i pizzu. Ključna stvar je da prostorija u kojoj se radi tijesto mora biti na temperaturi od 20-25 stupnjeva, zatvorena, bez propuha i strujanja zraka”

 

 PANUZZO SA ČVARCIMA

panuzzo-cvarci

Tijesto

  • U posudu ulijte pola litre hladne vode iz slavine.
  • Dodajte 1 kg prosijanog glatkog brašna tip 550.
  • U drugoj posudi razmutite 2 grama svježeg kvasa (kocka) u 1dcl hladne vode.
  • Umijesite zamijes dodajući razmućeni kvas.
  • Smjesu zamijesite u grubo, pokrijte vlažnom krpom i pustite da odstoji 20 minuta.
  • Nakon toga dodajte 30 grama morske soli i izradite tijesto malo finije na radnoj površini (drvenoj idealno).

pizzaiolo-panuzzo

  • Pokrijte mokrom krpom i pustite još 20 minuta.
  • Za bolju rastezljivost na kraju dodajte veliku žlicu maslinovog ulja i opet izradite tijesto.
  • Takvu smjesu ostavite na sobnoj temperaturi u masi 4 sata.
  • Pripremite košarice u kojima je pobrašnjena lanena krpa.
  • Formirajte kuglice veličine 200 dkg i pustite da 8-12 sati odstoji u košaricama.Tijesto je spremno za pečenje…

 

Priprema

Zagrijte pećnicu na najjačoj mogućoj temperaturi i pecite dok se ne pojave zlatno crnkaste flekice. Pazite da ne prepečete tijesto. Izvadite  iz pećnice i prerežite popola. Namažite namazom od crne slavonske svinje. Pospite čvarcima i napunite bivoljom mozzarellom, ljubičastim lukom i mikro zelenjem. Dok je tijesto još ljepljivo spojite rubove i vratite u ugrijanu pećnicu. Dobro zapecite dok Panuzzo ne dobije crnkaste fleke. Na kraju pospite parmezanom i servitajte na drvenoj dasci sa malo mikro zelenja… Dobar tek!

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

Marin Vanjak iz O’Hare dao nam je recept za opaki Panuzzo sa čvarcima koji se može ispeći kod kuće

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min