Vrijeme je da istražimo što sve mrkva može biti, a to je puno više od onoga što se dosad uglavnom mislilo. Ovo jelo spaja južnoameričke i azijske koncepte i okuse oko slatke, tek ubrane, mirisne mlade mrkve. Teško je reći koji je element ovdje vibrantniji. Lagani recept prepun okusa i tekstura.
Sastojci
Za mrkve
Za mole od sezama
Mješavina začina
Napravite mješavinu začina. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Rešetku za pečenje namjestite na srednju visinu.
Pomiješajte čili u prahu, kumin, papriku, papar, korijander i sol. Ostavite sa strane
Mrkva
Stavite mrkvu u veliki lonac, prelijte vodom i dobro posolite. Zakuhajte vodu na jakoj vatri. Kad zakuha smanjite i krčkajte 5 minuta da mrkva malo omekša. Izvadite mrkvu, ocijedite i stavite na krpu da se suši 5 minuta. Dodajte 2 žličice začinske mješavine i češnjak. Protresite da se sve pomiješa. Istresite začinjenu mrkvu na pleh. Pecite oko 40 minuta, dok se ne karamelizira. Okrenite par puta dok se peče. Pečenu mrkvu stavite u veliku zdjelu.Transfer to foil-lined rimmed baking sheet and spread out in an even layer. Roast until caramelized, about 40 minutes, turning once or twice during roasting. Transfer to large bowl.
Mole
Dok se mrkva peče, napravite mole. Odvojite sa strane malo nasjeckanog luka. U tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri, ulje mora početi cvrčati. Dodajte ostali luk i češnjak. Pržite često miješajući dok luk i češnjak ne omekšaju i postanu smeđi, trebat će vam oko 5 minuta. Dodajte preostalu začinsku mješavinu i kuhajte uz stalno miješanje dok začini ne zamirišu, oko 1 minute. Dodajte sezam, čokoladu, maslac od kikirikija, bučine sjemenke, temeljac, grožđice, narančin sok i chipotle.Miješajte i kuhajte dok ne dobijete homogenu, gustu, aromatičnu mješavinu. Trebat će vam oko 34 minute. Mješavinu stavite u blender. Dodajte ocat. Meljite oko 2 minute na velikoj brzini da dobijete glatki mole. Ako je pregust, dodajte malo temeljca. Posolite i popaprite.
Pečene mrkve pomiješajte s preostalim lukom, rotkvicama, svježim travama, limunovim sokom i maslinovim uljem.Na tanjur stavite mrkvu, pa veliku žlicu molea, pospite bučinim sjemenkama i pahuljicama čilija. Prelijte s malo maslinova ulja i odmah poslužite